open-navfaktor-logo
search
Katastrofa u Libanu
Najmanje 100 mrtvih u eksploziji u Bejrutu, povrijeđeno više od 4.000 ljudi
Liban je u žalosti nakon velike eksplozije u glavnom gradu Bejrutu u utorak kada je, prema najnovijim informacijama, poginulo najmanje 100 ljudi, a ranjeno njih više od 4.000.
05.08.2020. u 08:09
get url
text

VEZANI TEKST - U eksploziji u Bejrutu poginulo najmanje 50 osoba: "Dovode ljude u bolnicu, a mi ne možemo da ih liječimo"

Čitav grad potresla je eksplozija, koja je započela vatrom u luci koja je eksplodirala u obliku gljive. Predsjednik Michel Aoun rekao je da je 2.750 tona amonij-nitrata bilo nesigurno uskladišteno u luci tokom šest godina, piše BBC. Zakazao je hitan sastanak kabineta za srijedu, a rekao je da bi se trebalo proglasiti dvosedmično vanredno stanje.

U zemlji će biti proglašena trodnevna žalost. Zvaničnici ističu da svjedoče velikoj katastrofi te da svuda ima žrtava. Spasioci nastavljaju potragu u ruševinama i očekuje se da će broj poginulih rasti. Još se utvrđuje uzrok katastrofe, a libansko vrhovno vijeće odbrane najavilo je da će se odgovorni suočiti sa maksimalnom mogućom kaznom.

Amonij-nitrat je, kako se izvještava, istovaren sa broda zaplijenjenog u luci 2013. godine, a potom tu i uskladišten. Eksplozija dolazi u osjetljivo vrijeme za Liban, s ekonomskom krizom koja je oživjela stare podjele dok se zemlja bori s krizom koronavirusa. Napetosti su visoke i uoči presude u petak na suđenju za ubistvo bivšeg premijera Rafika Haririja 2005. godine.

Eksplozija se dogodila nešto iza 18 sati u utorak. Na objavljenim videosnimcima mogu se vidjeti uništene zgrade i automobili, te sama eksplozija koja je zastrašujuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.