open-navfaktor-logo
search
UNICEF
Najmanje 13,6 miliona djece u Sudanu treba humanitarnu pomoć koja im može spasiti život
Agencija UN-a za djecu - UNICEF saopćila je u četvrtak da više od 13,6 miliona djece hitno treba humanitarnu pomoć koja može spasiti živote u Sudanu, prenosi Anadolija.
08.06.2023. u 22:38
get url
text

Ova afrička država sedmicama je zahvaćena nasiljem između sudanske vojske i paravojne grupe Snaga za brzu potporu (RSF).

Utjecaj kontinuiranog nasilja i dalje prijeti životima i budućnosti porodici i djece, ostavljajući ih bez osnovnih usluga, dok su mnoge zdravstvene ustanove zatvorene, oštećene ili uništene, naveo je UNICEF.

UNICEF je zatražio 838 miliona dolara za rješavanje krize.

Ukupno 297 djece evakuirano je iz sirotišta Mygoma u Khartoumu i premješteno u tranzitni centar na sigurnijoj lokaciji, rečeno je.

- Milioni djece i dalje su u opasnosti diljem Sudana, ugroženi borbama, raseljavanjem i posljedičnim utjecajem na pružanje usluga spašavanja života - njihovi životi i njihova budućnost svakodnevno su ugroženi ovim sukobom - rekao je Mandeep O'Brien, predstavnik UNICEF-a u Sudanu.

Više od 700 ljudi je ubijeno, uključujući 190 djece, a 6.000 ih je ranjeno, prema podacima UN-a.

Više od milion stanovnika je raseljeno, a više od 840.000 potražilo je utočište u ruralnim područjima i drugim državama, dok je još 250.000 prešlo sudanske granice.

Posljednjih mjeseci rasplamsalo se neslaganje između dvije strane oko integracije RSF-a u oružane snage - što je ključni uvjet tranzicijskog sporazuma Sudana s političkim grupama.

Sudan je bez funkcionalne vlade od jeseni 2021, kada je vojska smijenila prelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao "državni udar".

Prelazno razdoblje, koje je počelo u augustu 2019, nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira, trebalo je završiti izborima početkom 2024. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.