open-navfaktor-logo
search
Finska
Najmlađa premijerka želi da uvede šestosatno radno vrijeme
Finska premijerka Sana Marin založila se za skraćenje osmosatnog radnog dana navodeći da bi kraće radno vrijeme moglo da se nadoknadi povećanjem produktivnosti.
24.08.2020. u 20:08
get url
text

Marin, koja je pokrenula ideju o šestosatnom radnom danu prije nego što je postala premijerka, morat će da ubijedi ostale četiri partije u koalicionoj vladi kako bi napravila put skraćenju radnog dana zbog rastuće nezaposlenosti uzrokovane pandemijom Covid-19.

Moramo da napravimo jasnu viziju i konkretne korake da Finska krene ka kraćem radnom vremenu, a zaposleni u Finskoj ka boljem radnom životu - rekla je 34-godišnja liderka članovima stranke, koji su je jučer izabrali za predsjednicu socijaldemokrata.

Marin, jedna od najmlađih premijera na svijetu, vodi finsku vladu lijevog centra od decembra 2019. nakon što je jedan od saveznika u koaliciji primorao njenog prethodnika Antija Rinea da podnese ostavku.

Ranije danas, njena stranka je u debati odbacila prijedlog da se eksperimentiše sa šestosatnim radnim danom, usvojivši umjesto toga prijedlog za skraćenje sati ili uvođenje veće fleksibilnosti u radni život, piše B92.

Marin je rekla da bi kraće radno vrijeme bilo moguće s povećanjem produktivnosti i da ne bi bilo u sukobu sa jakim javnim finansijama ili vladinim ciljem da podigne stopu zaposlenosti sa sadašnjih 73,7 posto na najmanje 75 procenata.

- Bogatstvo koje nosi povećanje produktivnosti rada mora da se dijeli ne samo među vlasnicima i investitorima, već i sa običnim radnicima – kazala je.

Ponovila je da vlada planira da ulaže u obrazovanje i da ima za cilj da Finsku učini karbonski neutralnom do 2035. godine, pozivajući na zelene investicije za jačanje ekonomije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.