open-navfaktor-logo
search
Zvala se Flaco
Najpoznatija sova na svijetu uginula nakon sudara sa zgradom
Flaco, najpoznatija sova ušara na svijetu, uginula je nakon sudara sa zgradom.
25.02.2024. u 16:47
get url
text

Flaco je stekao svjetsku popularnost nakon što je prošle godine pobjegao iz svoje nastambe u Zoološkom vrtu u Central Parku. Do bijega je došlo nakon što je vandal prerezao žice njegove nastambe, prenosi ABC News.

- S tugom javljamo da je Flaco, mužjak sove ušare koji je nestao nakon što mu je prošle godine vandalizirana nastamba, uginuo nakon očiglednog sudara sa zgradom u ulici West 89th Street na Manhattanu - napisao je zoološki vrt.

Zoološki je dodao da je Flacov sudar odmah dojavljen udruzi Wild Bird Fund. Udruga je nedugo nakon toga stigla na mjesto nesreće, no Flaco je već bio mrtav.

- Vandal koji je oštetio Flacovu nastambu, ugrozio je sigurnost ptice i odgovoran je za njegovu smrt. Još uvijek se nadamo da će njujorška policija, koja istražuje slučaj vandalizma, u konačnici uhapsiti počinitelja - pisalo je u izjavi zoološkog vrta.

Flaco je pobjegao iz svoje nastambe 2. februara 2023. Mnogi su vjerovali da u divljini neće preživjeti ni par dana jer je u zoološkom vrtu proveo prvih dvanaest godina svog života. No, Flaco je iznenadio i najveće skeptike svojim vještinama preživljavanja.

Zoološki ga je pokušao uhvatiti u par navrata, ali svaki je pokušaj bio neuspješan. Njegove kretnje pratio je David Barrett, osnivač stranice Manhattan Bird Alert, koja dijeli fotografije prirode i ptica na području Manhattana.

- Definitivno je bio ptica koju sam najviše fotografirao u 2023. godini. On je najpoznatija ptica na svijetu - rekao je Barret o uginuloj sovi. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.