open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Najveća poslijeratna investicija u BiH: U martu otvorenje novog rudnika u Varešu
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić održali su radni sastanak s predstavnicima britanske kompanije Adriatic Metals BH - članicom Nadzornog odbora Sanelom Karić i tehničkim direktorom Dinom Busuladžićem, na kojem je razgovarano o početku rada novog rudnika u Varešu.
14.02.2024. u 14:57
get url
text

Najavljeno je da će, nakon višegodišnjih priprema i ulaganja oko 400 miliona KM, rudnik srebra, cinka i olova svečano biti otvoren početkom marta te da će ovo biti historijski dan za općinu Vareš, Zeničko-dobojski kanton, Federaciju BiH i državu Bosnu i Hercegovinu, budući da se radi o savremenom rudniku i najnovijim tehnologijama koje se koriste u tvz. zelenom rudarenju.

Pivić je istakao da Vlada pruža punu podršku najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH, posebno izražavajući zadovoljstvo što se investicija realizuje upravo u Zeničko-dobojskom kantonu, koji je kičma privrednog razvoja FBiH.

Naglasio je da je oživljavanje rudarenja u Varešu značajno za ekonomiju i razvoj cjelokupne regije, ali i da je, bez obzira na značaj privrednog razvoja, na prvom mjestu zdravlje stanovništva i okoliša na ovom području te da je u tom smislu investitor pribavio sve potrebne dozvole od nadležnih institucija.

Na sastanku je dogovoreno da se formira zajednička komisija koja će utvrditi veći iznos koncesione naknade za eksploataciju rude, što će donijeti dodatne prihode u budžete općine Vareš i Zeničko-dobojskog kantona.

Predstavnici Adriatic Metals BH su istakli da je politika kompanije da se fokusiraju na domaće dobavljače i radnu snagu, što potvrđuje podatak da je kompanija tokom pokretanja rudnika s dobavljačima iz Zeničko-dobojskog kantona zaključila ugovore vrijedne 133 miliona KM, a od trenutno zaposlenih oko 255 radnika, oko 200 je iz tog kantona.

Članica NO Sanela Karić zahvalila se Vladi Zeničko-dobojskog kantona što podržava ovu veliku investiciju, istakavši da je Adriatic Metals BH društveno odgovorna kompanija koja putem fondacije Adriatic doprinosi programima koji unapređuju i podržavaju obrazovanje, zaštitu okoliša, zdravstvo i razvoj zajednice.

Fondacija već realizuje društveno odgovorne projekte, kakav je stipendiranje 30 studenata iz Vareša, Kaknja i Breze, a u planu je i formiranje kulturološkog centra koji će stanovnicima Vareša, posebno mladim, ponuditi brojne korisne društvene sadržaje.

Također je izrazila spremnost da Adriatic Metals BH zajedno s Vladom Zeničko-dobojskog kantona realizuje jedan veliki projekat u oblasti zdravstva, koji će biti koristan za sve građane ovog kantona, saopćila je Press služba ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.