open-navfaktor-logo
search
Novi val epidemije
Najveći broj preminulih u Mađarskoj, Slovačka zabranjuje izlaz iz zemlje, Pariz uvodi restrikcije
Novi val epidemije koronavirusa i velike brojke novozaraženih i umrlih tjeraju evropske zemlje da posegnu za novim restriktivnim mjerama kako bi se nosile sa teškom situacijom.
17.03.2021. u 20:33
get url
text

Francuska vlada će od ovog vikenda nametnuti oštrija ograničenja za neke regione, uključujući Pariz. Objava otvara put za nove mjere u regionu Pariza, gdje su odjeljenja za intenzivnu njegu puna pacijenata, a bolnički sistem je pred pucanjem sa incidencijom od 400 zaraženih na 100.000 stanovnika, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters. Rečeno je da bi nove mjere za Pariz mogle uključiti i neki oblik zaključavanja.

Zaključavanje vikendom uvedeno je, pored nacionalnog policijskog sata, u dijelovima mediteranske rivijere i nekim područjima na sjeveru.

Nadležni su saopćili da je u posljednja 24 sata potvrđeno 29.975 novih slučajeva COVID-19, što je najveći porast u posljednjih šest sedmica.

- Čini mi se da je kucnuo čas da u šire područje Pariza uvedemo nove mjere. Nema razloga zašto da u jedan region ne uvedimo mjere koje važe za drugi - rekao je francuski premijer Jean Castex.

Slovačka vlada zabranila je putovanja izvan zemlje za praznike sljedećih mjeseci kako bi usporila pandemiju, izvijestila je televizija TA3 u srijedu, prenijela je Hina.

Vlada je navela da će putovanja biti dozvoljena u radne i druge neturističke svrhe, a zabrana predstavlja proširenje mjera ograničenja kretanja unutar zemlje po kojoj ljudi ne mogu napustiti svoj okrug bez valjanog razloga. Uredba je donesena zbog straha od širenja opasnih stranih mutacija virusa. Ova srednjoevropska država je posljednjih sedmica najteže pogođena, s blizu 4.000 hospitaliziranih i oko 100 umrlih dnevno.

Ministarstvo zdravstva je u utorak objavilo da je ukupan broj potvrđenih i slučajeva smrti za koje se sumnja da ih je izazvao COVID-19 veći od 10.000.

Poljska je danas saopćila da uvodi ograničenja širom zemlje pošto su novi dnevni slučajevi koronavirusa dostigli najviši nivo ove godine.

Poljska je provodila regionalne restriktivne mjere u pokušaju da smanji nagli porast infekcija izazvanih veoma zaraznom varijantom koronavirusa prvi put otkrivenom u Britaniji, ali vlada je navela da će, ukoliko broj zaraženih nastavi da raste, biti uvedeno zaključavanje cijele zemlje.

Pozorišta, tržni centri, hoteli i kina bit će zatvoreni od subote, izjavio je ministar zdravlja Adam Niedzielski na konferenciji za novinare.

- Više nemamo mogućnost da sprovodimo samo regionalna ograničenja. Jedini put napred je trenutno proširenje ograničenja na cijelu Poljsku - rekao je on, dodajući da će učenici preći na učenje na daljinu.

- Ako ovaj potez ne rezultira ublažavanjem pandemije ili bar usporavanjem trećeg vala, sljedeći koraci bili bi tipično zaključavanje, tipična situacija u kojoj ćemo potpuno sve zatvoriti - rekao je Niedzielski.

U zemlji koja ima 38 miliona stanovnika danas su registrovana 25.052 slučaja korona virusa, prema podacima Ministarstva zdravlja, što je značajno povećanje u odnosu na prethodni rekordni broj iz 2021. godine koji je protekle subote iznosio 21.049 osoba. Istovremeno, zabilježeno je 453 smrtnih slučaja. U Poljskoj je od početka pandemije zabilježeno 1.956.974 slučajeva zaraze i 48.032 smrtna slučaja.

Situacija je loša u još dvije srednjoevropske zemlje. U Austriji je u posljednja 24 sata registrovano 3.239 novih slučajeva koronavirusa, najviše u ovoj godini.

Trenutno u Austriji ima 28.554 aktivno oboljelih, od kojih je 1.851 hospitalizovan.

U Mađarskoj je danas zabilježen crni rekord po broju preminulih, u vrijeme kada je zdravstveni sistem u zemlji pod neviđenim pritiskom zbog naleta snažnog vala pandemije.

Prema navodima mađarskih zdravstvenih vlasti, u posljednja 24 sata registrovano je 195 smrtnih slučajeva, čime je premašen prethodni rekordan broj od 193 preminulih u decembru prošle godine, prenosi AP.

Broj pacijenata oboljelih od koronavirusa u bolnicama porastao je na skoro 10.300, što je također rekord.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.