open-navfaktor-logo
search
Tržište
Najveći maloprodajni lanac iz RS-a sprema prodor u FBiH
U Jajcu je već otvorena kompanija koja sprema ulazak na tržište Kaknja
23.09.2018. u 14:25
get url
text

Maloprodajni lanac Tropic, odnosno njegovi vlasnici, spremaju prodor na tržište Federacije BiH. Tropic je ubjedljivo najveći maloprodajni lanac u Republici Srpskoj, a već ima i nekoliko prodajnih objekata u FBiH, piše BiznisInfo.

Osim toga, vlasnici Tropica su osnovali kompaniju u Federaciji koja uskoro otvara veliki trgovački centar. Paralelno, traju pregovori o preuzimanju trgovačkog lanca Mercator, koji najveći broj objekata ima upravo u Federaciji. U Jajcu je osnovana kompanija Crvena jabuka market i ona uskoro otvara veliki prodajni objekat u Kaknju.

Osnivač firme Crvena jabuka market je Bojan Risović iz Banja Luke. Inače, porodica Risović je vlasnik Tropica. Kompanija je raspisala oglas za prijem 74 radnika u Kaknju, što govori da će biti riječ o velikom objektu. Teško je vjerovati da će se zaustaviti na ovom objektu, i za očekivati je dalje širenje na tržištu Federacije.

Zanimljivo je da se prva prodavnica koju su ovi vlasnici pokrenuli daleke 1986. zvala upravo Crvena jabuka. Kompanija je još prošle godine potvrdila da je zainteresovana za preuzimanje Mercatora u BiH. Nedavno je iz Tropica za medije potvrđeno da pregovori i dalje traju.

Tržište FBiH u ovom trenutku je dosta unosnije zbog veličine i  boljih ekonomskih kretanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.