open-navfaktor-logo
search
Španija
Nakon božićne zabave skoro 70 ljekara i medicinskih sestara pozitivno na COVID-19
Skoro 70 medicinskih sestara i ljekara koji rade na odjelu intenzivne njege u španskoj bolnici testirani su pozitivno na COVID-19 nakon što su prisustvovali božićnoj zabavi, saopćile su zdravstvene vlasti.
07.12.2021. u 15:37
get url
text

Zdravstvene vlasti saopćile su da istražuju izvor zaraze ljekara i medicinskih sestara Univerzitetske regionalne bolnice u Malagi, ali su dodale da je svih 68, kojima je dijagnosticoran koronavirus, prisustvovalo božićnoj zabavi 1. decembra na kojoj su bile prisutne 173 osobe.

Svi oni koji su se zarazili COVID-19 uradili su antigenske testove ili su primili treću dopunsku vakcinu prije nego što su prisustvovali zabavi, saopćile su zdravstvene vlasti.

Drugi mogući izvor infekcije mogao bi biti veliki zajednički obrok za bolničko osoblje, prenosi CNN.

Zaraženi su pokazali blage simptome. BBC navodi da su, prema lokalnim vijestima, doktori i medicinske sestre iz drugih odjela regionalne bolnice u Malagi u Andaluziji premješteni da pokriju svoje kolege.

Premijer Pedro Sanchez upozorio je građane da ostanu na oprezu protiv koronavirusa tokom praznika.

- Ne smijemo spustiti gard - rekao je novinarima u Madridu.

Zdravstvene vlasti u Andaluziji preporučile su osoblju u drugim javnim i privatnim bolnicama da ne prisustvuje božićnim zabavama. 

Četiri slučaja varijante Omicron potvrđena su u međuvremenu na španskim Balearskim ostrvima. Španija je ranije potvrdila ukupno pet slučajeva zaraze varijantom Omicron.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.