open-navfaktor-logo
search
Ogroman pritisak
Nakon incidenta sa kokainom: "Kralj banana" želi što brže okončanje istrage
Nakon nedavnog incidenta u Makedoniji, kada je policija pronašla kilogram kokaina u pošiljci banana, slovenski biznismen crnogorskog porijekla Izet Rastoder i njegov kolumbijski dobavljač Uniban uvode dodatne mjere.
09.03.2020. u 08:31
get url
text

Cilj im je osigurati usklađenost poslovanja i zaštititi trgovačke rute i logistički sistem. Obje firme sarađuju s agencijama za provođenje zakona, a u Sloveniji ovih dana prisustvuju visoki predstavnik ambasade Republike Kolumbije i visoki predstavnik kolumbijske firme Uniban koja isporučuje banane Rastoderu, izvještava ljubljanski Dnevnik, prenosi Indikator.

Kolumbijci ističu da je otkriće droge u njihovim pošiljkama banana vrlo rijetko, a nakon pet godina saradnje, nešto slično se dogodilo prvi put u pošiljci Rastoderu. Objašnjavaju da odgovornost za kvalitet i usklađenost pošiljaka s nasada do sabirnog centra snose nasadi trećih proizvođača, a od zbirnog centra do ukrcaja robe, dobavljači banana, u ovom slučaju Uniban. Odgovornost za robu tada preuzima brodarska kompanija, a Rastoder tek kada stigne u skladište firme.

Rastoder, koji sarađuje sa slovenačkom policijom, Interpolom i drugim međunarodnim institucijama izjavio je da je njegov sistem meta kriminalnih društava naglašavajući da do završetka carinskih postupaka skladište ne snosi nikakvu odgovornost za primljenu robu i da međunarodne kriminalne organizacije očito zloupotrebljavaju kanale opskrbe iz Južne Amerike za svoja krivična djela.

Rastoder, koji posjeduje brend Derby, i Uniban žele što brže zaključenje međunarodne policijske istrage i normaliziranje operacija što je brže moguće, jer ističu da postoji ogroman pritisak kupaca na normalizovanje situacije. Zloupotrebe opskrbnih kanala nisu neuobičajene: samo u 2020. godini zaplijenjeno je više od deset tona ilegalnih tvari u Danskoj, Kostariki, Ekvadoru, Bugarskoj i Makedoniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.