open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta procedura
Nakon Kabirijevih prijetnji: Karić od sarajevske policije dobija pojačane mjere sigurnosti
Nakon što je sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić Federalnoj upravi policije prijavila da osjeća ugroženost sebe i svoje porodice, a nakon niza poruka na društvenim mrežama koje joj je uputio direktor Aluminija Amir Gross Kabiri, a koje je ona shvatila kao prijeteće, Karić će od Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo dobiti pojačane mjere nadzora sigurnosti po mjestu rada i življenja.
24.11.2023. u 14:03
get url
text

VEZANI TEKST - FUP o slučaju "Kabiri": Prikupljamo dokaze, prijavljeni još nije ispitan

Ovu informaciju Faktoru je potvrdila glasnogovornica Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Mersiha Novalić.

Kako je kazala, nakon što je Karić podnijela prijavu FUP-u, oni su depešom obavijestili sve koji su o tome trebali biti obaviješteni, te je MUP Kantona postupio u onom dijelu koji je njihova nadležnost, a to je pružanje zaštite Karić, s obzirom na to da je za gradonačelnicu nadležna Uprava policije MUP-a KS.

- Komesar je odmah pokrenuo potrebnu proceduru i u saradnji sa nadležnim načelnicima policijskih uprava bit će poduzete sve potrebne mjere kako bi na svaki način bila zaštićena njena, kao i sigurnost njene porodice. Sa prijaviteljicom će biti obavljeni detaljni razgovori i napravit će se procjene gdje i na koji način će joj biti pružena potrebna zaštita - kazala nam je Novalić. 

Faktor se jučer nakon informacija koje je s javnošću podijelila Karić obratio i Službi za poslove sa strancima (SPS), budući da je Kabiri državljanin Izraela.

Zanimalo nas je kakav je njegov status u Bosni i Hercegovini, da li je SPS upoznata o postojanju krivične prijave protiv njega, te da li ima obavezu bilo kakvog postupanja u ovakvim situacijama.

Iz SPS-a su nam danas odgovorili da Amir Gross Kabiri, državljanin Izraela, ima regulisan boravišni status u Bosni i Hercegovini po osnovu rada, odnosno po osnovu izdate radne dozvole u BiH.

- Služba za poslove sa strancima nije upoznata o postojanju krivične prijave protiv predmetnog lica - naveli su iz SPS-a.

Iz Tužilaštva Kantona sarajevo potvrđeno nam je da su nakon zaprimanja prijave od Federalne uprave policije (FUP), formirali predmet i otpočeli sa provjerama navoda kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela.

- U vezi s tim, kada bude donesena tužilačka odluka, javnost će biti blagovremeno informirana - naveli su u odgovoru na naš upit iz te pravosudne institucije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.