open-navfaktor-logo
search
Bakterijska infekcija
Nakon Kine i u Evropu stigao "sindrom bijelih pluća": Otporan je na penicilin, strahuje se od nove pandemije
Dansku trenutno pogađa val iste vrste upale pluća koja je potresla Kinu i izazvala strahove od nove pandemije.
30.11.2023. u 17:58
get url
text

Čelnici zdravstva u toj zemlji kažu da je stopa mikoplazne pneumonije, bakterijske infekcije za koju su neki antibiotici beskorisni, dosegnula "epidemijski" nivo, piše Daily Mail.

Peking je ukazao na to da je isti patogen djelomično kriv za svoj "misteriozni" val upale pluća koju karakterizira opasna upala pluća kod djece.

Najčešće obolijevaju djeca

Danski Statens Serum Institut (SSI) otkrio je da su se stope utrostručile u posljednjih pet sedmica i upozorio da će ove zime više djece biti zaraženo.

Sve ovo dolazi samo nekoliko dana nakon što je Nizozemska izvijestila o vlastitom alarmantnom porastu djece koja se bore s upalom pluća, sa sličnim izvještajima u Švedskoj.

 VEZANI TEKST - Bolnice u Kini pune roditelja i djece, WHO traži odgovore, Peking: Ovo je rutinska kontrola

Širenje slučajeva povećalo je strah da se evropska epidemija zaraze širi kontinentom.

"Mycoplasma pneumoniae" se obično javlja kao blaga bolest slična gripi, a zaraženi imaju sljedeće simptome: umor, glavobolju, grlobolju i dugotrajni kašalj.

Slučajevi su najčešći kod djece u dobi od šest do 12 godina.

Stručnjaci su ovoj bolesti dali nadimak "atipična upala pluća" jer penicilin, uobičajeni antibiotik koji inače pomaže u odbrani od bakterijskih infekcija, nema učinka.

Međutim, viša istraživačica SSI-ja Hanne-Dorthe Emborg rekla je da epidemija nije neuobičajena i da su je stručnjaci predviđali već neko vrijeme.

Iz SSI su izjavili da ovo nije samo danski fenomen i da je, osim u Kini, porast infekcija mikoplazmom zabilježen u Švedskoj i Singapuru.

Profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta East Anglia, rekao je za MailOnline da je danska procjena situacije imala smisla.

Rekao je da podaci pokazuju da valovi slučajeva Mycoplasma pneumonije obično pogađaju zemlje svake tri do sedam godina.

Hunter je dodao da istraživanje sugerira da je zadnji globalni val ove bolesti "udario" 2019/2020. i da je, u kombinaciji s relativno sporom stopom razmnožavanja, inkubacije i prijenosa bakterije, možda trebalo do sada da se epidemije uoče u više zemalja.

WHO zatražio više podataka

Jučer je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila više podataka od Kine o izbijanju upale pluća kod djece.

Dr. Maria Van Kerkhove, epidemiologinja WHO-a, rekla je da agencija "prati Kinu" dok su bolnice diljem zemlje i dalje pretrpane.

Maske za lice i socijalno distanciranje ponovo se preporučuju u toj i dalje zatvorenoj naciji koja kontrolira inormacije.

Nagli porast upale pluća u zemlji nazvan je "sindrom bijelih pluća" zbog načina na koji se oštećenja pluća pokazuju na slikama kod djece.

Atipične pneumonije su uzrokovane drugim organizmima nego što su tzv. tipične bakterije, virusi ili gljivice. Najčešći uzroci su Mycoplasma i Chlamydia - dva organizma slična bakteriji.

Pneumonije izazvane mikoplazmom često počinju umorom, grloboljom i suhim kašljem. Simptomi se polako pogoršavaju. Napadi jakog kašlja mogu proizvesti šlajm. Neki ljudi dobiju i osip. Ponekad se razvije anemija, bolovi u zglobovima ili neurološki problemi. Simptomi često potraju od jedne do dvije sedmice nakon čega slijedi lagano poboljšavanje zdravstvenog stanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.