open-navfaktor-logo
search
Neredi
Nakon smrti 22-godišnjakinje: Tokom protesta u Iranu privedeno 739 osoba, uključujući 60 žena
U demonstracijama u sjeveroistočnoj provinciji Gilan, koje su počele zbog smrti 22-godišnje žene u Iranu, privedeno je 739 ljudi, među kojima je 60 žena.
24.09.2022. u 14:31
get url
text

Širom Irana nastavljeni su protesti koji su izbili zbog smrti 22-godišnjakinje nakon njenog pritvaranja, a iranska državna televizija objavila je da je broj poginulih u neredima dosegao 35.

Prema iranskoj poluzvaničnoj agenciji "Tesnim", šef policije Gilana Azizullah Meleki izjavio je da su policija i Armija Revolucionarne garde izveli operaciju protiv ljudi koji ugrožavaju javnu sigurnost. Potvrdio je da je privedeno 739 osoba, među kojima je 60 žena. 

- Utvrđeno je da većina njih nije iz Gilana i da su ovdje došli iz drugih gradova kako bi napravili haos i oštetili javne prostore i privatnu imovinu - rekao je Meleki.

Naveo je da je tokom akcije zaplijenjen veliki broj oružja. Meleki je dodao da su povrijeđena 104 policajca i da je uništeno mnogo vozila. Lokalni mediji su objavili da su privedene stotine ljudi, uključujući 11 novinara i aktivista. Protesti su izbili prošle sedmice nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila državna "policija za moral" u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, a potom se proširili na više iranskih gradova.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje. Vlasti su obećale detaljnu istragu smrti mlade žene. Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući SAD, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na "zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata".

Na snimci koju je emitovala iranska državna televizija vidi se kako je Amini iznenada pala na tlo nakon što je dovedena u policijsku postaju i razgovarala s policajcem. Korisnici društvenih mreža, pak, odbacuju izjavu policije da je mlada žena "iznenada" izgubila svijest, tvrdeći da je Amini pretučena prije nego što je dovedena u policijsku postaju.

Protesti su izbili u Teheranu i gradovima na zapadu zemlje nakon što ispraćaja i ukopa Amini u njenom rodnom gradu Sakkizu, 17. septembra.

Do sada su demonstracije održane u mnogim gradovima, posebno u Teheranu, Senendecu, Kerecu, Tabrizu, Mashhadu, Kishu, Kirmanu, Yazdu, Reshtu, Bander Abbasu, Abadanu, Kermanshahu, Ardebilu, Isfahanu, Urmiji, Qazvinu, Zanjanu, Ilamu, Mazenderan, Hamadan, u mnogim od njih došlo je do žestokih sukoba između prosvjednika i snaga sigurnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.