open-navfaktor-logo
search
Protesti
Nakon sukoba sa borcima, oglasili se i iz MUP-a KS
Nakon današnjih protesta demobilisanih boraca koji su se u nekoliko navrata sukobili sa policijom, MUP KS izdao je saopćenje za medije, u kojem se objašnjava današnji slijed događaja
05.09.2018. u 19:24
get url
text

- Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su osiguravali proteste demobilisanih boraca, koji su se održavali ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, u ulici Hamdije Kreševljakovića, općina Centar Sarajevo. Učesnici protesta su oko 13.00 sati krenuli ulicom Obala Kulina bana u pravcu starog dijela grada, te je od strane učesnika demonstracija došlo do narušavanja javnog reda i mira i napada na policijske službenike Uprave policije ovog Ministarstva.Tom prilikom su policijski službenici upotrijebili sredstva sile prema određenom broju učesnika protesta. Kao posljedica napada na pripadnike Uprave policije, došlo je do povređivanja sedam policijskih službenika – navode iz MUP-a KS.

Dodaju da zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, slobode su lišena tri učesnika protesta, dok je jedna osoba lišena slobode zbog počinjenog prekršaja, te je nakon provedenog postupka otpuštena iz službenih prostorija.

- O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog događaja, kao i počinjenih krivičnih djela – navodi se u saopćenju MUP-a.

Situacija se nakon današnjih incidenata smirila, a još oko stotinjak boraca nalazi se ispred zgrade Parlamenta FBiH. Saobraćaj je ispred zgrade Parlamenta u ulici Hamdije Kreševljakovića odblokiran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.