open-navfaktor-logo
search
Sud u Sarajevu
Nalaz iz Banje Luke nije stigao, Memić tvrdi da su "iz VSTV-a pokušali utjecati na vještake"
Na narednom ročištu će biti ponovo saslušani privilegovani svjedoci, njih troje, dok su svi ostali ranije izvedeni dokazi, kako Tužilaštva tako i odbrane, prihvaćeni kao nesporni i uloženi u spis
30.09.2019. u 11:47
get url
text

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferović, koji se optužnicom Tužilaštva KS terete za izazivanje, odnosno prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je, prema optužnici, stradao mladić Dženan Memić sa Ilidže.

Suđenje je, podsjećamo, krenulo ispočetka, nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu presudu kojoj su Seferovići oslobođeni optužbe, te naložio novo vještačenje po vještaku saobraćajne struke.

Iako se danas to očekivalo, u sudnici se nisu pojavili vještaci iz Banje Luke, a kako je na kraju ročišta kazao sudija Igor Todorović, Sudu nalaz još nije dostavljen.

{$galerijaFotografija}

Stoga će pred sudom na narednom ročištu biti ponovo saslušani privilegovani svjedoci, njih troje, dok su svi ostali ranije izvedeni dokazi, kako Tužilaštva tako i odbrane, prihvaćeni kao nesporni i uloženi u spis.

Riječ je o svjedocima Vasviji Sejdović, Ani Rizvanović i Višnji Seferović, koji kao članovi porodice optuženih imaju pravo da odbiju svjedočenje, te ih Sud mora ponovo pozvati da se izjasne žele li ili ne svjedočiti u ovom predmetu.

Nakon ročišta medijima se obratio otac Dženana Memića, Muriz Memić, koji je ustvrdio kako ima informacije da "su iz VSTV-a pokušali utjecati na vještake", te da je to prijavljeno Tužilaštvu BiH.

Podsjetimo, u prvostepenom postupku vještaci Tužilaštva i odbrane došli su do potpuno suprotnih rezultata saobraćajnih vještačenja.

Advokat optuženih Rusmir Karkin na novinarsko pitanje je kazao da "ne vjeruje da se radi o otezanju, već da se radi o vrlo komplikovanom vještačenju, koje je u ovom predmetu krunski dokaz i od kojeg zavisi konačna presuda u ovom slučaju". 

Rekao je i da je dobra odluka Suda da u timsko vještačenje saobraćajne struke uključi i vještaka medicinske struke, te da smatra da će ti vještaci u kombinaciji konačno rasvijetliti ovaj slučaj. 

Advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Memić, kazao je kako ne očekuje ništa od nalaza vještačenja, te da je to "dokaz koji je suvišan".

- Ovdje je više nego jasno da se ne radi o saobraćajnoj nesreći i kako god i ko god vještačio i koliko god puta se vještačilo, ovaj postupak će se završiti oslobađajućom presudom - kazao je Feraget.

Ročište Dženan Memić
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.