open-navfaktor-logo
search
Svečano otvaranje
Narodno pozorište Sarajevo umjetničku sezonu počinje 6. septembra
Svečano otvaranje umjetničke sezone 2023/2024. Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će upriličeno u srijedu, 6. septembra, sa početkom u 19:30 sati, sarajevskom premijerom dramske predstave "Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice" autora i reditelja Harisa Pašovića.
30.08.2023. u 13:34
get url
text

Mirjana Karanović nastupit će u naslovnoj ulozi Marlene Dietrich dok ostatak podjele čine: Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

- Marlene Dietrich je bila više od filmske zvijezde - bila je mit. Jedna veoma neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svoje okoline - bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini. Ja sam napisao dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Dietrich, u kojem je optužena zbog svog životnog stila, svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici, svoje nezavisne prirode, svog erotizma i svog učešća u američkoj vojsci tokom Drugog svjetskog rata. U drami, troje mladih tužilaca, jedna žena i dva muškarca, optužuju Marlenu da nije bila dovoljno patriota, da nije bila dobra majka, da je imala izvanbračne veze, i da je izdala svoju zemlju. To su ozbiljne optužbe i oni navode primjere iz njenog života koji potkrepljuju, prema njihovom mišljenju, tu optužnicu.

Marlene Diterich odgovara i iz njenih odgovora vidimo koliko je život složen i koliko je pogrešno mjeriti ljude sterotipima i redukovati ih površnim procjenama. Vidimo jedan kompleksan život i jednu pametnu ženu čiji se moral ne mjeri brojem ljubavnika, nego njenim ljudskim postupcima i njenom ljudskom supstancom. Marlena je bila pravedna žena, nije trpjela glupost, bila je romantična i veliki, veliki borac za mir. Živjela je dugo, do svoje 91. godine. Često je zvala svjetske političare telefonom i razgovarala s njima. Mislim da je pokušavala da utiče na njihove politike, bila je jako sretna kad joj je francuski predsjednik Fransoa Miteran najavio da će pasti Berlinski zid. Mislim da bi i danas koristila svoju slavu i utjecaj da doprinese miru i pravdi. Ona je bila prva osoba koja je javno progovorila njemački u Izraelu, jer to je bilo zabranjeno. Ali izraelska publika ju je toliko voljela da su gledaoci tražili tokom koncerta da pjeva na njemačkom čuvenu pjesmu "Lili Marlen". A ona je bila pripremila i jednu pjesmu na hebrejskom – kazao je Pašović.

"Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice" rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale i BNP Zenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.