open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Nasmrt pretukao starca, pa ga bacio u bunar: Bogdanu Vajukiću ukinuta presuda od 10 godina zatvora
Vrhovni sud RS-a ukinuo je presudu Bogdanu Vajukiću (23) iz Laktaša od deset godina zatvora zbog krivičnog djela teška tjelesna povreda sa smrtnom posljedicom, a na štetu Gojka Veselića (76) počinjeno u januaru prošle godine.
07.07.2022. u 14:08
get url
text

Ovakvu presudu mu je u septembru prošle godine izrekao Okružni sud u Banjoj Luci, na šta je odbrana uložila žalbu.

- Presuda Okružnog suda je ukinuta i predmet vraćen na novo odlučivanje – kazala je sekretar Vrhovnog suda RS-a Jelena Despotović.

Prema optužnici, starac je teško pretučen, a potom je njegovo tijelo bačeno u bunar.

Vajukića je optužnica teretila za teško ubistvo počinjeno na svirep i podmukao način, ali je predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević na dan izricanja presude izjavio da to "nije dokazano", te je djelo prekvalifikovano, što je izazvalo šok i nezadovoljstvo porodice oštećenog.

Optužnica je teretila Vajukića da je 24. januara 2021. godine u periodu od 18.30 do 19.30 sati, u mjestu Koljani, općina Laktaši, u porodičnoj kući Veselića došlo verbalnog sukoba između žrtve i optuženog.

Vajukić je zatim fizički napao starca i više puta ga udario zatvorenim pesnicama u predjelu glave i tijela, te mu prignječio grudni koš i trbuh.

Žrtvi je tako izazvao poremećaj disanja zbog obostranog višestrukog preloma rebara i nagnječenja pluća, te druge povrede usljed čega je nastupila smrt Veselića.

 - Potom se narednog dana vratio u kuću oštećenog gdje je pronašao njegovo tijelo, skinuo mu donji veš, nakon čega je tijelo bacio u bunar u dvorištu njegove porodične kuće – navodilo se u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.