open-navfaktor-logo
search
Krijumčarenje ljudi
Nastavak akcije "Tulip": SIPA u Sarajevu uhapsila još jednu osobu
Osumnjičena osoba privedena je u prostorije SIPA-e i nad njom se trenutačno vrši kriminalistička obrada
12.06.2019. u 16:41
get url
text

U nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva "Tulip", policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su još jednu osobu na području Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo 'krijumčarenje ljudi.

Osumnjičena osoba privedena je u prostorije SIPA-e i nad njom se trenutačno vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SIPA-e.

U međuvremenu, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Sudu BiH je najavio da će uputiti prijedlog za određivanje pritvora za tri osobe uhapšene jučer u sklopu ove akcije.

Riječ je o Muhammedu Zendi Muzafaru (1971), državljanin Turske, Babatu Hadiju (1970), državljanin SR Njemačke i Mohamadu Kadru Karwanu (1987), državljanin Iraka.

I oni su uhapšeni na području Sarajeva, gdje su pretresi vozila i objekata koje koriste, te je pronađeno 14 migranata s područja Sirije i Iraka.

- Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiče se da su duži vremenski period transportovali migrante kroz teritoriju BiH, prema zemljama EU, u čemu su angažirali i druge osobe- naveli su iz Tužilaštva.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora će u zakonskom roku biti upućen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.