open-navfaktor-logo
search
Agresija
Nastavljeni izraelski napadi: Deseci ubijenih i ranjenih Palestinaca u Gazi
Deseci Palestinaca su ubijeni, a deseci su povrijeđeni u napadima koje je izraelska vojska izvela tokom cijele noći u okupiranom i blokiranom Pojasu Gaze.
01.02.2024. u 11:48
get url
text

Prema službenoj palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, 118. dana napada i okupacije, izraelski vojnici su zračnim napadima, artiljerijskom vatrom i projektilima pogodili četvrti Al-Rimal i Tel al-Hawa na zapadu grada Gaze.

Dok su ubijene desetke Palestinaca, kolima hitne pomoći i timovima prve pomoći nije bilo dozvoljeno da dođu do povrijeđenih.

Navedeno je da su tijela 14 Palestinaca izvučenih iz ruševina u raznim regijama dovezena u bolnicu Nasser u Khan Younisu.

Saopćeno je da su u posljednja 24 sata ubijene 34 osobe, većinom žene i djeca.

Navedeno je i da su mnogi Palestinci ubijeni i povrijeđeni u napadima izraelskih ratnih aviona na dvije kuće u distriktu Ez-Zeytun na jugoistoku grada Gaze.

Izraelska vojska izvela je zračni napad na kuće porodica Abu Feyyad u kampu Al-Jadid, zapadno od kampa Nuseyrat u centralnom dijelu Pojasa Gaze, i porodice Al-Bahisi u gradu Deir al-Balahu.

Navedeno je da je najmanje troje Palestinca ubijeno i da ih je mnogo povrijeđeno u napadu.

Izraelska vojska, koja je s mora gađala zapadne dijelove Pojasa Gaze, priobalna područja grada Gaze, centralnu regiju i grad Rafah, gađala je i egipatsko pogranično područje ratnim avionima.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa, ubivši do sada najmanje 26.900 Palestinaca i ranivši 65.949.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.