open-navfaktor-logo
search
Pri velikim brzinama
Nastavljeni uspješni testni letovi prvog turskog bespilotnog borbenog aviona Bayraktar Kizilelma
Turska odbrambena kompanija Baykar izvela je još jedan uspješan test leta bespilotnog borbenog aviona Bayraktar Kizilelma, a riječ je o petom uspješnom testu u kojem je ova domaća turska letjelica testirala identifikacijski sistem tako što je let i manevre izvela pri velikim brzinama i zatvorenog trapa za slijetanje.
19.04.2023. u 12:53
get url
text

Iz Baykara su saopćili da razvoj borbenog bespilotnog aviona nastavljaju u sopstvenim kapacitetima i prema planiranom rokovima.

Bayraktar Kizilelma uspješno je izveo svoj prvi let bez stajnog trapa, tako što se trap automatski zatvorio u trup aviona nakon polijetanja. Time je završena još jedna važna faza projekta i testiranja aviona.

Prvi turski bespilotni borbeni avion i ovaj testni let je izveo u centru za obuku i testiranje AKINCI u distriktu Corlu u Tekirdagu.

U okviru testnog leta, avion je izveo i brza nadlijetanja na malim visinama, a uspješno su testirani i sistemi identifikacije pri tim manevrima u zraku.

Serijska proizvodnja počinje naredne godine

Baykar je proizveo dva prototipa Bayraktar Kizilelma aviona, a serijska proizvodnja ovog ratnog aviona najavljena je za 2024. godinu.

Bayraktar Kizilema i borbena bespilotna letjelica Bayraktar TB3 zauzeli su svoja mjesta na i na palubi turskog broda TCG Anadolu, koji će biti prvi borbeni bespilotni brod na svijetu, a svečanost tim povodom održana je 10. aprila. Testni letovi sa tog broda bi trebali početi 2025. godine.

FOTO: Baykar/AA

Brod TCG Anadolu javnost može vidjeti u istanbulskoj luci Sarayburnu do 23. aprila, a na njegovoj palubi i bespilotje letjelice Bayraktar Kizilelma i Bayraktar TB3, a sve su to novi proizvodi rastuće turske odbrambene industrije.

Svega godina trebala da prototip poleti 

Kompanija Baykar je projekt razvoja i proizvodnje prvog turskog bespilotnog borbenog aviona Bayraktar Kizilelma počela 2021. godine i to u potpunosti vlastitim sredstvima i kapacitetima.

Projekt Bayraktar Kızılelma, koji je Baykar pokrenuo sa 100 posto dioničkog kapitala, započeo je 2021.

Prvi prototip s oznakom TC-OZB sišao je s proizvodne trake 14. novembra 2022. godine i prebačen je u Centar za letačku obuku i testiranje AKINCI u Corluu.

Uspješno kompletirajući sve testove na tlu, ovaj avion je prvi let izveo je 14. decembra 2022. godine. Svega godina je trebala turskim stručnjacima da naprave i u zrak podignu avaj avion, koji je 15. aprila izveo četvrti testni let.

Bayraktar Kizilelma namijenjen je za borbena dejstva zrak-zrak i zrak-zemlja, a turski stručnjaci u njega inkorporiraju i proizvode umjetne inteligencije. Krasit će ga i slaba vidljivost i teška uočljivost na radarima. Ovaj revolucionarni proizvod turske odbrambene industrije polijeće sa veoma kratke piste i može polijetati i slijetati na palube brodova nosača.

Njegova težina pri polijetanju iznosi 8,5 tona i ima nosivost od 1.500 kilograma, a koristit će bogati arsenal turskog oružja i projektila.

Uspješan izvoz

Turska kompanija Baykar je pretekla konkurente iz SAD-a, Evrope i Kine i ove godine potpisala sporazum i počela izvoz bespilotnih borbenih letjelica TB2 u Kuvajt u vrijednosti od 370 miliona dolara.

Baykar tri četvrtine prihoda ostvaruje izvozom, a sve svoje projekte od početka do danas provodi vlastitim sredstvima, uključujući i proces istraživanja i razvoja bespilotnih letjelica od 2003. godine.

Prošle godine je ova kompanija ostvarila izvoz u vrijednosti od 1,4 milijardi dolara. Sporazume za izvoz bespilotne borbene letjelice TB2 do sada  je potpisala sa 28 država.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.