open-navfaktor-logo
search
Ponovljeni postupak
Nastavljeno suđenje zbog ubistva i pokušaja ubistva u lovačkom domu kod Trnova
U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću, koji se tereti za ubistvo Mithata Veje i pokušaj ubistva Nedima Ploče u prostorijama lovačkog doma u Bašcima na području Trnova, 19. decembra 2021. godine.
03.03.2023. u 14:53
get url
text

Svjedok Nedim Nogo potvrdio je kako je "kritičnog dana" sa društvom bio u spomenutom lovačkom domu, te da su tom prilikom ugostili prijatelje iz Bihaća.

Kazao je kako u objektu u prizemlju vladala ugodna atmosfera, te da ništa nije nagovještavalo tragičan razvoj događaja.

Dodao je kako su u uglu s lijeve strane sjedili Vejo i Ibričić i konzumirali alkohol, te da je on (svjedok) nakon nekog vremena otišao na sprat na spavanje.

Nakon određenog vremena probudio ga je domar Amir Pločo i kazao da treba da pozove hitnu, te se obukao napola i istrčao niz stepenice u prizemlje gdje je, kako je svjedok naveo, zatekao optuženog Ibričića ispred kojeg se nalazila puška, a sa strane je ležao mrtav čovjek.

Nakon što mu je zastupnica optužbe predočila ranije datu izjavu u kojoj je bio konkretniji, navodeći kako je vidio da na boku leži Vejo, svjedok je potvrdio autentičnost tog iskaza.

Svjedok Nogo je u nastavku svjedočenja ispričao kako su on i kolega Huskić vozilom otišli do skretanja za selo, gdje su registrovali telefonski signal i javili policiji, ali oni su već o nemilom događaju bili obaviješteni.

Odgovarajući na upit i unaksnom ispitivanju, svjedok je potvrdio kako prije odlaska na spavanje nije primjetio nikakvo komešanje te da je atmosfera u domu bila normalna.

Kobne noći prisjetio se i svjedok očevidac Nedim Beširević, navodeći kako je stradali Midhat Vejo, koga je poznavao, došao sa sinom 18. decembra 2021. godine oko 17 sati.

Po njegovim riječima, oko 23 sata "krenula" je muzika i konzumirao se alkohol, pa je Vejo koga je "pogodila" jedna pjesma razbio čašu, što je dovelo, najprije do verbalnog sukoba, a potom i do fizičkog kontakta - optuženi Ibričić je udario Veju, nakon čega je došlo do razmjene prijetnji.

Svjedok je detaljno opisao dinamiku dešavanja od Ibričićevog odlaska kući, pucnja kroz prozor, do momenta kada se zajedno sa maloljetnim sinom stradalog udaljio s mjesta događaja i pozvao policiju i hitnu pomoć.

Budući da su zadobili povrede na licu mjesta, gdje ih je zasulo staklo prozora kroz koji je optuženi pucao, obojici je pružena pomoć u CUM-u.

Na upit predsjedavajuće Sudskog vijeća, sutkinje Rozite Šimić u vezi sa stanjem dječaka, svjedok je kazao kako je bio isprepadan te da se nije od njega odvajao. 

Optužnica Ibričića tereti da je 19. decembra 2021. godine oko 02,30 sati u prostorijama lovačkog doma Trnovo, u alkoholiziranom stanju, nakon verbalnog konflikta pesnicom udario Mithata Veju u glavu, nakon čega je napustio prostorije objekta i otišao do svoje porodične kuće, odakle je uzeo lovačku pušku-karabin.

Prema tužbenim navodima, Ibričić se potom vratio do objekta lovačkog doma, te kroz prozor ispalio dva hica u pravcu Nedima Ploče i Mithata Veje,  nanijevši im tom prilikom teške tjelesne povrede, da bi odmah nakon toga, ušao u objekat lovačkog doma, prišao Veji, koji je ležao na podu bez svijesti, ispalivši još jedan hitac kojim ga je usmrtio.

Ubistvo je počinjeno pred maloljetnim djetetom, Vejinim sedmogodišnjim sinom.

U ovom slučaju se radi o ponovnom suđenju, budući da je Vrhovni sud FBiH, u međuvremenu, ukinuo raniju prvostepenu presudu (iz oktobra 2022.) kojom je Ismet Ibričić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. Za ubistvo mu je tada izrečena kazna od 16 godina, a za pokušaj ubistva pet godina, odnosno jedinstvena kazna od 20 godina.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 10. mart, kada bi trebalo pristupiti saslušanju novih svjedoka optužbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.