open-navfaktor-logo
search
Snažni signali
Naučnici detektirali radiosignal s planete udaljene 12 svjetlosnih godina: Na njoj bi moglo biti života
Naučnici su detektirali koherentne radiosignale s planete koja je od Zemlje udaljena 12 svjetlosnih godina, a taj signal ukazuje na to da na njemu postoji magnetsko polje.
05.04.2023. u 20:18
get url
text

Istraživači iz američke Nacionalne naučne organizacije kažu da je radiosignal došao sa stjenovite planete nazvane YZ Ceti b, koja kruži oko male zvijezde, crvenog patuljka, YZ Ceti, javlja Daily Mail.

Vjerovatno je nastao interakcijom planetskih magnetnih polja i zvijezde oko koje kruži, poput polarne svjetlosti na Zemlji.

- Potraga za potencijalno nastanjivom planetom u drugom sunčevom sistemu ovisi djelomično o mogućnosti utvrđivanja imaju li stjenovite egzoplanete poput Zemlje, magnetska polja - kaže Joe Pesce, programski direktor NSF-a.

Osim što istraživanje pokazuje da ova stjenovita egzoplaneta vjerovatno ima magnetsko polje, to je i obećavajuće za dalja istraživanja.

Zemljino magnetsko polje je sloj električnog naboja koji je okružuje i proteže se u svemir.

Smatra se da je magnetsko polje ključno za mogućnost planete da bude nastanjiva jer može spriječiti trošenje njene atmosfere.

Dakle, kada su naučnici detektirali ponavljajući radiosignal koji dolazi s planete YZ Ceti b, to je probudilo nadu da bi na toj planeti moglo biti života.

Činjenica da se on može otkriti, a tako je udaljen, ukazuje na to da je vrlo snažan, što znači da je jako i magnetsko polje na planeti.

Zemljino magnetsko polje može privući neke od nabijenih čestica sa Sunca, uzrokujući njihovo sudaranje s atomima u gornjoj atmosferi, poput kisika i dušika.

Kada se to dogodi, dio energije u sudarima se transformira u zeleno-plavu svjetlost, poznatu kao polarna svjetlost ili Aurora Borealis.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.