open-navfaktor-logo
search
Pozitivni utjecaj
Naučnici potvrdili: Biljke zaista bolje rastu ako pričate s njima ili im pjevate
Zasigurno ste barem jednom negdje pročitali i vidjeli kako je poželjno razgovarati, čak i pjevati biljkama jer to pospješuje njihov rast, ali postoji li zaista naučno utemeljenje za to?
13.10.2021. u 22:43
get url
text

Prvi i naučno dokazani razlog je kako govorom i pjevanjem ispuštamo ugljični dioksid koji je biljkama potreban za fotosintezu. Veća koncentracija ugljičnog dioksida pospješuje proces fotosinteze i zbog toga je poželjno da razgovarate ili pjevate svojim biljkama.

Već je knjiga objavljena 1848. "The Soul Life of Plants" dokazala kako ljudski govor pozitivno utječe na razvoj biljaka. Također, istraživanje koje je 2009. provelo Kraljevsko hortikulturalno društvo uključivalo je svakodnevno čitanje biljkama i rezultati su pokazali kako je takva interakcija s biljkama doprinijela njihovoj konačnoj visini i veličini. Uz to, istraživanje je pokazalo kako na biljke pozitivnije utječu ženski glasovi.

Tvorac teorije evolucije, Charles Darwin, sa svojim je sinom također pokušao dokazati kako vibracije utječu na rast biljaka te je tako u svojim eksperimentima svirao fagot biljkama. Slično istraživanje o utjecaju vibracija na biljke provedeno je i u Južnoj Koreji i dokazalo je kako muzika potiče rast biljaka. Poznato je kako 70 decibela idealno utječe na razvoj biljaka, a ta je glasnoća prosječna glasnoća razgovora među ljudima.

Ova je popularna pretpostavka ispitana čak i u sklopu emisije "Mythbusters". Naime, njihovo provedeno istraživanje uključivalo je 60 biljaka graška podijeljenih u tri staklenika; u jednom stakleniku su biljkama puštene snimke ljudi koji su govorili pozitivne stvari, a u drugom snimke koje su bile uvredljive dok je u trećem stakleniku bila tišina. Nakon dva mjeseca, biljke graška pokazale su veći, ali otprilike jednak rast u dva staklenika sa snimkama, a najmanji rast u kontrolnom, trećem stakleniku u kojem je bila tišina, piše Klik.hr.

Dakle, ako ste vlasnici biljaka ne bojte se s njima komunicirati, niko vas neće proglasiti ludim, a postoji toliko istraživanja koje možete iskoristiti kako biste i svima u svome okruženju objasnili zašto je važno pričati i pjevati biljkama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.