open-navfaktor-logo
search
Svjetsko tržište
Naznake oporavka potražnje: Cijene nafte porasle za više od 1,5 posto
Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle su sedmice porasle više od 1,5 posto jer im podršku pružaju naznake oporavka potražnje, ali rast cijena ograničava brzo širenje koronavirusa u Indiji i nekim drugim velikim državama.
03.05.2021. u 08:39
get url
text

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je za 1,7 posto, na 67,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,3 posto, na 63,58 dolara.

Tokom sedmice cijene su dostigle najviši nivo u šest sedmica, a podršku su im pružili podaci koji ukazuju na stabilan oporavak kineske i američke privrede, najvećih svjetskih potrošača nafte.

Trgovce je ohrabrio i podatak američke vlade da su zalihe derivata pale u prošloj sedmici za 3,3 miliona barela, a iskorištenost rafinerijskih kapaciteta porasla na 85,4 posto.

- Potražnja za benzinom neznatno je smanjena na sedmičnoj razini i to je malo razočaralo, ali razočaranje je ublažila činjenica da je potražnja za derivatima snažno porasla - kazao je Phil Flynn iz Price Futures Groupa.

Podršku tržištu pruža i odluka vodećih proizvođača da će se držati plana o postepenom ublažavanju ograničenja proizvodnje od maja do jula, koja pokazuje da vjeruju u oporavak potražnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri procjenjuju da će globalna potražnja za naftom ove godine porasti za šest miliona barela dnevno, nakon lanjskog pada.

Ipak trgovce posebno brine širenje zaraze u Indiji, trećem po veličini svjetskom potrošaču nafte. Indija bilježi više od 200.000 umrlih od posljedica zaraze COVID-19, nakon više od 300.000 novih slučajeva zaraze dnevno u proteklih sedam dana. Zbog toga su najveći indijski gradovi ponovno "zaključani", što umanjuje izglede za jačanje potražnje za naftom.

I u Brazilu je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa premašio 400.000, a zabrinjava i stanje u Japanu.

U aprilu su cijene su nafte na svjetskim tržištima porasle između 6 i 8 posto, pa su i analitičari u anketi Reutersa podigli procjene za cijelu godinu.

Tako sada procjenjuju da će prosječna cijena barela na londonskom tržištu u ovoj godini iznositi 64,17 dolara, dok su prije mjesec dana očekivali prosjek od 63,12 dolara. U prva četiri mjeseca ove godine prosječna cijena iznosila je 62,30 dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.