open-navfaktor-logo
search
Savjeti GSS-a
Ne ide se na Bjelašnicu u štiklama, niti se penje po stijenama u japankama
Pripadnici Gorske službe spašavanja-stanica Sarajevo dolaskom hladnijeg vremena savjetuju građane da prije odlaska u planine obrate pažnju na više segmenata, vremenske uvjete, adekvatno oblačenje. Nije rijetkost da GSS mora izaći na teren zbog nesmotrenosti onih koji bi da planinare u štiklama , japankama ili papučama 
20.11.2018. u 10:05
get url
text

Odlazak u planinu zimi itekako može biti koban za one koji se nepripremljeni upuste u planinarenje. Kako bi se nesreće u planinama ove zime svele na najmanju moguću mjeru Edin Zametica, član Gorske službe spasavanja-stanica Sarajevo, savjetuje da se općenito, prije svakog odlaska u planinu treba informirati o vremenu, adekvatno se odjenuti, imati obuću prilagođenu planini.

Imati u ruksaku zamjensku odjeću, sendvič, termosicu

- Svi koji žele planinariti zimi, najprije trebaju za taj dan pogledati vremensku prognozu. Ako vidite da se očekuje neko ekstremno vrijeme, s jakim vjetrom i sniježnim padavinama, onda bi trebali svoj odlazak odgoditi, ili prilagoditi tim uvjetima, i u nekoj skraćenoj kombinaciji ići u planinu. Kao drugo, i vrlo bitno, u planinu se ne ide sam, već u dvoje ili u grupi, sa više prijatelja, iz razloga što se uvijek možete osloniti na nekoga ko vam može pomoći. Sljedeće bi bilo, adekvatno se opremiti. Da imate uvijek adekvatnu obuću, odjeću i zaštitne stvari na sebi, poput kape, rukavica - savjetuje Zametica.

Dodaje kako je potrebno u ruksaku imati stvari koje su dovoljne da osoba presvuče ako se oznoji ili smoči.

- Treba ponijeti i neki sendvič, energetsku pločicu. U slučaju da smo ostali nepredviđeno duže, da imamo nečim nadoknaditi svoju energiju. Imati dovolje količine vode, neki topli napitak u termosici, po mogućnosti čaj. Nositi sa sobom prvu pomoć imati astro foliju za grijanje. Zatim, bateriju, šibice, odnosno, upaljač i voditi računa o tome da su zimi dani kraći. Samim tim između četiri i pet sati u zimskom periodu nastupa mrak čime je povećana mogućnost dezorijentacije. Što se tiče bilo kojeg odlaska u planinu ne precijeniti svoje mogućnosti i ne potcijeniti planinu. Držati se markiranih planinarskih puteva i paziti na moguća minska polja - upozorava Zametica.

Kazuje kako su tokom svog rada, spašavanja u planini nailazili na razne situacije, neadekvatno obuvene i odjevene učesnike u planinarenju.

Na štiklama na Bjelašnicu, u japankama na Trebević

- Mi smo ljudi koji smo neprestano u planini i susrećemo se sa svačim. Pa tako smo imali priliku na Bjelašnici vidjeti dame koje su došle na štiklama. Susrećemo se da u neko jesenje vrijeme vidimo ljude na Trebeviću u nekim japankama ili papučama! Ili čak u ljetnom periodu susrećemo ljude u japankama, a krenuli su uz neke stijene. Evo, ako pričamo o obući, ona mora biti primjerena terenu i vremenu u kojem mi idemo i boravimo u planini - govori Zametica.

Na kraju smo upitali šta činiti ukoliko se izgubimo u planini ili se ozlijedimo, a noć je već pala?

- U slučaju bilo kojih problema u područjima koja mi osiguravamo, ako ste s nekim, vodite računa da povrijeđenom prvo treba pružiti prvu pomoć. Potom, pozvati adekvatnu službu koja vam može pomoći u datom trenutku. Dakle, GSS - stanicu Sarajevo možete doboti pozivom na 121, a što je operativno-komunikacijski centar Kantonalne službe civilne zaštite Sarajevo ili čak direktno na broj telefona koji je upaljen 24 sata dnevni ili 365 dana u godini, 062 654 456. To je dežurni broj telefona GSS stanice Sarajevo. Na raspolaganju je svim građanima a gdje se može dobiti i savjet, informacije na planinama, pomoć - rekao je Zametica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.