open-navfaktor-logo
search
Krajnje iznenađujuće
Ne zna šta bi s njim: Evropa ima toliko plina da mu je cijena pala ispod 0 eura!
Evropa trenutno ima toliko prirodnog plina da ne zna šta bi s njim. Toliko, zapravo, da su cijene ove sedmice nakratko postale negativne.
26.10.2022. u 21:40
get url
text

Dužnosnici su mjesecima upozoravali na energetsku krizu ove zime jer je Rusija – nekad najveći snabdjevač prirodnim plinom u regiji – srezala opskrbu u znak odmazde za sankcije koje je Evropa uvela zbog njene invazije na Ukrajinu.

Sada su skladišta plina u EU skoro puna, tankeri koji prevoze ukapljeni prirodni plin (LNG) stoje u redu u lukama jer ne mogu istovariti svoj teret, a cijene padaju.

Referentna cijena evropskog prirodnog plina pala je 20 posto od prošlog četvrtka, a za više od 70 posto otkako je krajem avgusta dosegla rekordnu vrijednost.

U ponedjeljak su nizozemske spot cijene plina za isporuku unutar jednog sata — koje odražavaju uslove evropskog tržišta u stvarnom vremenu — pale ispod 0 eura, prema podacima Intercontinental Exchange.

- Cijene su postale negativne zbog "preopskrbljene mreže" - rekao je Tomas Marzec-Manser, voditelj gasne analitike pri Nezavisnoj robnoj obavještajnoj službi (ICIS), za CNN Business.

To je krajnje iznenađujući razvoj događaja za Evropu, gdje su domaćinstva i preduzeća pogođeni nevjerovatnim porastom cijene jednog od najvažnijih izvora energije.

Massimo Di Odoardo, potpredsjednik istraživanja gasa i LNG-a u Wood Mackenzieju, kaže da je neuobičajeno blago vrijeme uveliko odgovorno za dramatičnu promjenu.

– U zemljama poput Italije, Španije, Francuske, vidimo da su temperature i potrošnja plina bliže nivoima avgusta i početka novembra – rekao je za CNN Business.

Čak i u nordijskim zemljama, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, potrošnja je daleko ispod prosjeka za ovo doba godine.

Evropska unija također je izgradila značajne tampone protiv bilo kakvog daljnjeg smanjenja opskrbe punjenjem skladišta plina blizu kapaciteta.

Skladišta su sada puna gotovo 94 posto, prema podacima Gas Infrastructure Europe. To je znatno iznad cilja od 80 posto koji zemlje bloka trebaju postići do novembra.

– To je izuzetno visok nivo – rekao je Di Odoardo, napominjući da je maksimalni nivo u prosjeku iznosio 87 posto kapaciteta u posljednjih pet godina.

Napori Evrope da osigura što više goriva prije zime uzrokovali su gomilanje LNG tankera u evropskim lukama, što je pogoršano nedostatkom terminala za uvoz LNG-a.

Unija je povećala uvoz LNG-a (plin u ukapljenom stanju) iz Sjedinjenih Država i Katara dok je uvoz prirodnog plina iz Rusije pao.

Felix Booth, voditelj LNG-a u firmi Vortexa, rekao je za CNN Business da čak 35 brodova pluta u blizini ili vrlo sporo plovi prema lukama u sjeverozapadnoj Evropi i na Pirenejskom poluotoku zbog nedostatka mogućnosti skladištenja.

Tim će brodovima "vjerovatno trebati još mjesec dana da pronađu dom za teret", rekao je.

Zajedno nose LNG vrijedan oko 2 milijarde dolara.

Ipak, analitičari upozoravaju da bi cijena gasa u narednim mjesecima mogla drastično porasti, kada zima "snažnije zagrize".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.