open-navfaktor-logo
search
Održani protesti
Neredi na sahrani australskog kardinala optuživanog za seksualno zlostavljanje djece: "Pell, idi u pakao"
Policijskom intervencijom spriječena je eskalacija nereda na sprovodu bivšeg vatikanskog ministra ekonomije i australskog kardinala Georgea Pella, koji je svojevremeno optužen i prvostepeno osuđen za seksualno zlostavljanje djece.
02.02.2023. u 12:26
get url
text

Sahrana je održana je u Katedrali svete Marije u Sydneyju, a medijska kuća ABC javlja da su žrtve seksualnog zlostavljanja i njihove porodice protestirale u Hyde parku koji se nalazi ispred katedrale.

Aktivisti, koji su protestovali protiv kardinala Pella, uzvikivali su slogan "Pell, idi u pakao".

Grupa ljudi koja podržava Georgea Pella također se okupila na platou katedrale i pratila sprovod na velikom ekranu.

U nekoliko navrata je došlo do naguravanja i tuče između suprotstavljenih grupa, ali je policija intervenirala i spriječila eskalaciju nereda.

Sahrani su prisustvovali bivši australski premijeri Tony Abbott i John Howard kao i čelnik australske opozicije Peter Dutton i brojni vladini zvaničnici.

Vjerski obred predvodio je nadbiskup Anthony Fisher.

Govoreći na ceremoniji, nadbiskup Fisher rekao je da su optužbe za seksualno zlostavljanje djece dio medijske, policijske i političke kampanje.

Katolička nadbiskupija Sydneyja saopćila je da je na sprovodu bilo oko 2.000 ljudi.

Bivši vatikanski ministar ekonomije i australski kardinal George Pell široj javnosti je poznat zbog optužbi za seksualno uznemiravanje djece.

Porota Okružnog suda Viktorije odlučila je 12. decembra 2018. godine da je Pell zlostavljao dva dječaka u crkvenom zboru u patrijaršijskoj katedrali. Međutim, odluka nije mogla biti odmah objavljena zbog tekućih tužbi za seksualno uznemiravanje protiv Pella. Objavljena je nakon što su tužbe odbačene 26. februara 2019.

Pell je 13. marta 2019. osuđen na šest godina zatvora. On je 13 mjeseci proveo u pritvoru, a Vrhovni sud Australije je prihvatio žalbu i poništio presudu u aprilu 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.