open-navfaktor-logo
search
Izraelski premijer
Netanyahu: Čak i u slučaju rješenja o dvije države, zadržat ćemo kontrolu nad palestinskim teritorijama
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da će njegova zemlja, čak i u slučaju rješenja o dvije države između Izraela i Palestinaca, zadržati vojnu kontrolu nad svim palestinskim teritorijima.
20.02.2024. u 08:48
get url
text

- Sa ili bez trajnog naselja, Izrael će održati punu sigurnosnu kontrolu nad čitavim područjem zapadno od Jordana - rekao je Netanyahu u videoporuci.

To svakako uključuje uključuje Judeju i Samariju i pojas Gaze, citirao je izralskog premijera Times of Israel.

U videoizjavi Netanyahu je rekao da se Izrael mjesecima opirao međunarodnim pozivima da zaustavi rat u Gazi protiv Hamasa, ali se sada suočava s novim pritiscima, posebno "pokušajem da nam se nametne jednostrano uspostavljanje palestinske države koja će ugroziti postojanje države Izrael".

- Mi ovo potpuno odbacujemo - rekao je.

Dodao je da "svi znaju da sam ja taj koji je decenijama blokirao uspostavljanje palestinske države koja bi ugrozila naše postojanje".

Njegova pozicija je, kako je ustvrdio, samo ojačana nakon Hamasovog napada 7. oktobra, a Netanyahu je rekao da će "bez obzira na sve, Izrael održati punu sigurnosnu kontrolu nad cijelom teritorijom zapadno od rijeke Jordan", uključujući i Gazu i Zapadnu obalu.

Izrael se snažno suprotstavio međunarodnom pritisku za napredak palestinske države, nakon nedavnih izvještaja da SAD i nekoliko arapskih partnera pripremaju detaljan plan za sveobuhvatni mirovni sporazum koji uključuje "čvrst vremenski okvir" za palestinsku državu.

Netanyahu je u prošlosti govorio protiv stvaranja palestinske države, a drugi su se također suprotstavljali komentarima Washingtona i drugih koji sugeriraju da se pregovori o okončanju borbi u Gazi, izazvani Hamasovim napadom na jug Izraela 7. oktobra, koriste za početak dugo zamrlih napora da se dođe do rješenja o dvije države.

Dok neki međunarodni akteri vjeruju da nasilje samo naglašava potrebu za mirovnim sporazumom, izraelski lideri tvrde da je napad ukazao na ekstremnu opasnost od autonomnog palestinskog entiteta u blizini njegovih naseljenih centara. I usred sve veće podrške Hamasu među Palestincima nakon zločina, čini se da u izraelskoj javnosti nema dovoljno interesa za mirovnim naporima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.