open-navfaktor-logo
search
Parlamentarni izbori
Netanyahu ima stabilnu većinu, formirat će se najdesnija vlada u historiji Izraela
Izraelski izborni zvaničnici broje danas posljednje glasove sa parlamentarnih izbora održanih u utorak i očekuje se da bivši premijer Benjamin Netanyahu ponovo dođe na vlast zahvaljujući podršci saveznika ultradesničara.
03.11.2022. u 14:42
get url
text

Iznenađenje u poslednjem trenutku je i dalje moguće ako mala ljevičarska partija Merec uspije da pređe izborni prag, uđe u parlament i umanji Netanyahuovu većinu.

Izgledi su, međutim, veoma mali i kako se vjeruje Netanyahovi saveznici se već dogovaraju o ministarskim pozicijama u vladi koja će biti najdesnija u historiji Izraela. 

Izbrojano je više od 90 posto glasova i konačni rezultati bi mogli danas biti objavljeni.

Netanjahu i njegovi saveznici, partije ultranacionalista i ultraortodoksnih Jevreja, očekuju da će imati 65 zastupničkih mandata, od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, Knesetu.

Njegovi protivnici predvođeni predsjednikom prelazne vlade Jairom Lapidom će imati 50 zastupnika.

Očekivana pobjeda Netanyahua i stabilna većina okončat će političku krizu u Izraelu, bar zasad.

Izraelci će, međutim, i dalje biti podijeljeni u odnosu na svoje rukovodstvo i vrijednosti koje definišu njihovu državu, odnosno da li je ona jevrejska, demokratska ili i jedno i drugo.

Na osnovu 93 posto prebrojanih glasova Netanyahuov konzervativni Likud će imati 32 zastupnika. Lapidova stranka centra Ima budućnosti (Ješ atid) 24, ultradesni Verski cionizam 14, Nacionalno jedinstvo desnog centra 12, verska partije Šas 11, a Ujedinjena Tora judaizam osam zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.