open-navfaktor-logo
search
Izraelski mediji
Netanyahu rekao Blinkenu da Izrael planira stvaranje tampon zone u Gazi
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obavijestio je američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da će Izrael uspostaviti tampon zonu unutar Gaze, izjavili su izvori, prenosi Anadolu.
02.12.2023. u 10:34
get url
text

Izraelski javni emiter KAN citirao je izraelskog zvaničnika koji je rekao da je Netanyahu rekao Blinkenu da će izraelska vojska uspostaviti "tampon zonu duboko unutar Gaze".

KAN je objavio da je Netanyahu rekao Blinkenu da će Izrael zadržati sigurnosnu kontrolu nad Gazom u poslijeratnom periodu, i da to pitanje ima konsenzus među članovima izraelskog ratnog kabineta.

Dodaje se da SAD i arapske zemlje odbacuju svaki izraelski plan za smanjenje prostora palestinskih teritorija u Gazi.

Izraelska vojska intenzivno je nastavila napade širom Pojasa Gaze u petak rano nakon završetka humanitarne pauze, a prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze u petak je najmanje 178 Palestinaca ubijeno, a 589 povrijeđeno.

Otkako je Izrael pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prema podacima vlasti u Gazi ubijeno više od 15.000 Palestinaca, među kojima 6.150 djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.