open-navfaktor-logo
search
Postali drugi dioničar
Netransparentna metoda: Ko je misteriozni investitor u kompaniju namjenske industrije Binas Bugojno?
Binas Bugojno, kompanija namjenske industrije u većinskom vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, dobila je misterioznog investitora koji je stekao udio od 18,4 posto.
26.11.2023. u 08:03
get url
text

VEZANI TEKST - Džindić za Faktor: Javio se potencijalni investitor za Binas, uskoro razgovori

Kako piše biznisinfo.ba, dionice je prodao Zatvoreni investicijski fond BIG-investiciona grupa.

Kupovina dionica preko skrbničkog računa u banci omogućava investitorima da sakriju svoj identitet jer se na listi dioničara umjesto njih pojavljuje banka koja je skrbnik, odnosno u kojoj imaju račun. Riječ je o netransparentnoj metodi koja je u mnogim državama zabranjena.

Spomenuta tranasakcija je obavljena 14. novembra kada je investitor preuzeo oko 66 hiljada dionica Binasa za oko 260 hiljada KM.

On je time postao drugi najveći dioničar Binasa. Najveći dioničar je Vlada FBiH koja drži većinski udio od 51 posto.

Binas je u 2022. godini imao ukupne prihode od oko osam miliona KM i dobit od 417 hiljada KM.

Da je Binas atraktivna firma govore poruke koje su poslane 17. augusta ove godine kada su kompaniju posjetili ministar odbrane BiH Zukan Helez i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Domaćin ministru odbrane i delegaciji Vlade Federacije BiH tada je bio v. d. direktora kompanije Abaz Mandžuka, koji je goste upoznao sa proizvodnim kapacitetima, produktima, izvoznim aranžmanima ovog "svijetlog primjera kompanije, koja je u usponu i koja je preporođena dolaskom novog menadžmenta".

Nakon godina stagniranja i nepovoljnog procesa poslovanja, nastalog usljed nekompetentnog rukovođenja istom, i nakon što se ista nalazila pred gašenjem, novi menadžment predvođen direktorom Mandžukom, kako je rečeno, podigao je ovog nekadašnjeg giganta iz pepela i učinio ga pokretačem razvoja bugojanskog kraja.

Ministar odbrane BiH je kazao da je izuzetno ponosan na uspjeh koji je postignut u posljednje dvije godine, kada je ova kompanija spašena od propadanja, gdje su radnici zadržali svoje poslove, isplaćene sve zaostale plaće, uvezan radni staž i potpisani novi milionski ugovori za ovu i za narednu 2024. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.