open-navfaktor-logo
search
Dosadne krvopije
Nevjerovatni prizori iz Buenos Airesa: Invazija čudovišnih rojeva komaraca na milionsku metropolu
Samo mjesec otkako je popustila zadnja invazija komaraca na Buenos Aires, glavni grad Argentine i njegova okolica ponovno su na udaru rojeva dosadnih krvopija.  
24.02.2024. u 12:02
get url
text

Zbogg tako velikog broja komaraca sve je više zabrinutih oko širenja Denga groznice u regiji, a lokalno stanovništvo sve se više poziva na fumigacije kako bi se uhvatilo u koštac sa širenjem vrste aedes albifasciatus, također poznate kao "poplavni komarci", koji su karakteristični za to područje, piše Buenos Aires Times.

Dolazak komaraca druga je takva najezda od početka godine. Stručnjaci upozoravaju da se očekuje da će rojevi trajati nekoliko sedmica, jer odrasli komarci imaju životni vijek oko 20 dana. U slučaju dodatnih padavina, nevolja bi se mogla produžiti.

Pojavu ogromnog broja komaraca je potaknula kiša. Jaki pljuskovi mogu uzrokovati poplave i lokve u kojima se komarci razmnožavaju.

Ogroman broj komaraca ove godine potaknuo je neobične prizore pa su se čitavi oblaci dosadnih insekata nadvili nad dijelove La Plate.

Vlada pokrajine Buenos Aires objavila da će nastaviti s podjelom besplatnih repelenata stanovnicima kako bi spriječila denga groznicu i širenje drugih bolesti koje prenose insekti.

Besplatan repelent za bube dostupan je u javnim bolnicama i zdravstvenim centrima. Kako bi dobili povlasticu, stanovnici moraju predočiti dokument koji dokazuje da imaju prebivalište u pokrajini Buenos Aires.

Korištenje repelenata jedna je od najučinkovitijih mjera za prevenciju bolesti Denga groznice, Zike i Chikungunye. Repelente treba ravnomjerno nanositi na izloženu kožu, svaka dva sata ili češće ako se znojite ili mokrite, preporučuju stručnjaci.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.