open-navfaktor-logo
search
Općinski sud
Nezir Bajraktari osuđen na osam mjeseci za nanošenje teških tjelesnih povreda
Epilog je to krivičnog postupka vođenog u vezi sa slučajem/tučom u kojoj je sudjelovalo više osoba
Nedim Pobrić
26.08.2019. u 16:29
get url
text

U Općinskom sudu Sarajevo (OSS) danas je izrečena presuda Neziru Bajraktariju, kojom je oglašen krivim za nanošenje teških tjelesnih povreda tada maloljetnom A. Š. i osuđen na osam mjeseci zatvora.

Istovremeno, prema Neziru Bajraktariju i suoptuženiku u ovom slučaju Alenu Bajraktariju (otac i sin) odbijena je optužba u dijelu koji se odnosi na nasilničko ponašanje, budući da su u vezi s tim inkriminacijama ranije u sklopu prekršajnog postupka pravomoćno sankcionirani, odnosno da se radi o presuđenoj stvari (lat. res iudicata).

Epilog je to krivičnog postupka vođenog u vezi sa slučajem/tučom u kojoj je sudjelovalo više osoba, a u kojoj su onda maloljetnom A. Š. (17) nanijete teške tjelesne povrede.

Inkriminacije se odnose na događaj od 20. augusta 2012. godine, a mesto nemilih dešavanja, prema tužbenim navodima, je naselje Gladno polje, ulica Plantaža, općina Ilidža.

Presuda je, prema kratkom obrazloženju, izrečena nakon analize i ocjene izvedenih dokaza - iskaza svjedoka i oštećenog, te predočene medicinske dokumentacije.

U skladu s presudom, oštećeni u ovom predmetu je s eventualnim imovinsko-pravnim zahtjevom upućen na parnicu, a troškove krivičnog postupka dužan je izmiriti okrivljeni.

Prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije uzete su u obzir određene okolnosti u odnosu na okrivljenog (porodičan, ranije neosuđivan).

Inače, za krivično djelo - nanošenje teške tjelesne povrede zaprijećena je kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.        

Optužnica u ovom predmetu podignuta je 14. maja 2015. godine.

Budući da se radi o nepravomoćnoj presudi, dozvoljena je žalba strana u postupku u zakonskom roku.     

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.