open-navfaktor-logo
search
I to je moguće
Ni kiriju ni režije neće plaćati: Vlasnik vile u Splitu traži stanara koji će u njoj besplatno živjeti
Prije nekoliko dana na Facebook grupi, koja okuplja mahom stanovnike Splita, objavljen je oglas u kojem se nudi besplatan smještaj u novogradnji tokom cijele godine.
25.08.2023. u 08:40
get url
text

Sve što stanodavac očekuje u zamjenu za to je održavanje bazena i okoliša, piše Slobodna Dalmacija.

- Besplatan smještaj u zamjenu za održavanje bazena i okoliša za jednu osobu ili par u objektu u predgrađu Splita. Pet mjeseci smještaj u opremljenom studio apartmanu, a ostatak godine u jednom od stanova u objektu. Plaćeni svi režijski troškovi. Mogućnost i dodatne zarade tokom sezone - piše u oglasu.

Riječ je o novogradnji izgrađenoj prije šest godina, a smještajne jedinice imaju trpezariju, prostor za sjedenje, kuhinju sa odgovarajućim kućanskim aparatima, terasu i / ili balkon s pogledom na more, kupatilo s kadom ili tušem, privatni parking...

Uglavnom, sve što je potrebno za ugodno stanovanje, ako ne i više od toga.

Kako piše Slobodna Dalmacija, vlasnik objekta rekao je da mu nije do medijske pažnje, stoga je zatražio anonimnost, ali je odlučio s novinarima podijeliti pozadinu priče.

- Radi se o objektu koji je namijenjen samo za turizam, tu niko ne živi. Ja živim u Dubrovniku i želio sam ponuditi opciju besplatnog smještaja u zamjenu za to da neko održava prostor dok mene nema. Imamo domaćice koje se brinu o ovome, ali želio bih da tu neko stalno boravi. Prije je tu živjela jedna gospođa koja je, nažalost, preminula. Onda je uskočio prijatelj koji je napustio Hrvatsku radi posla - objašnjava vlasnik.

Ideja je, dakle, pronaći nekoga ko bi tu živio bez ikakvih dodatnih troškova, ne plaća ništa, čak ni režije...

- Mogao bi tu boraviti tokom cijele godine, 12 mjeseci, osim onih četiri, pet mjeseci kad je objekt popunjen. Tada bih toj osobi ili paru osigurao opremljeni studio-apartman koji je namijenjen osoblju objekta. Zauzvrat tražim da ta osoba pazi na objekt, odnosno da bude odgovorna za njega, s naglaskom na održavanje bazena i vrta - kazao je vlasnik.

Kandidata već ima, ali vlasnik, kako kaže, prvo mora obaviti razgovore, nakon čega će donijeti odluku.

Volio bi kad bi to bio neko poznat, no također kaže da se ne boji stan dati u ruke nepoznatoj osobi, a objašnjava i zbog čega.

- Priča je zapravo vrlo jednostavna. Kvaka je u tome da ovo ide u moju korist, odnosno moj poslovni interes, stoga je zadovoljstvo obostrano. Dobro osobi koja se useli, dobro meni. Ja sam već 20 godina u turizmu i moram imati povjerenja u ljude. Susreo sam se prije nekoliko godina i s krađom u apartmanu, a vrlo brzo smo otkrili lopova. Prostor ima kamere, a naravno da će osoba dati svoje podatke, prevencije radi. No smatram da osoba koja ide nešto loše napraviti, ukrasti ili se, recimo, ogluši na jedini uvjet koji sam postavio u oglasu, zapravo radi sama sebi štetu. Ja ću lako naći zamjenu, a oni će teško pronaći bolje uvjete - ispričao je vlasnik za Slobodnu Dalmaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.