open-navfaktor-logo
search
Višestruke dobiti
Nigerijci grade kuće s plastičnim bocama, otporne su na potrese i mnogo jače od cigle
Nigerijci koriste inovativan način izgradnje domova koji štedi životnu sredinu, ali i novac.
29.11.2023. u 09:57
get url
text
Nigerijsci od boca grade kuće
Nigerijsci od boca grade kuće

Plastične boce su nesumnjivo jedna od najvećih stvari koje su utjecale na našu okolinu, a za njih se kaže da osam miliona tona svake godine zagađuju naše okeane.

Samo u Nigeriji se navodi 2,5 miliona tona plastičnog otpada godišnje, uglavnom zbog činjenice da mnogi domovi nemaju vodu za piće, piše Unilad.

Ali postoji ekološki prihvatljiv način na koji se boce mogu ponovo koristiti za nešto drugo osim za piće - za izgradnju domova. I stvaraju izuzetno čvrste kuće, za koje se kaže da su otporne na potres.

Prvi izvještaji o održivim zgradama su se pojavili 2011. godine, dok se više gradilo u godinama koje su uslijedile.

Vjeruje se da je za izgradnju svakog doma potrebno oko 14.000 boca, ali uprkos hiljadama potrebnih komada plastike, i dalje je oko 67 posto jeftinije u odnosu na korištenje tradicionalnijih građevinskih materijala.

Prilikom izgradnje kuće, plastične boce se pune pijeskom, a zatim slažu jedna na drugu i povezuju konopcem.

Punjenje pijeskom navodno ih čini nevjerovatno jakima, a ljudi tvrde da su kuće izdržljive i da mogu trajati 300 godina.

Yahaya Ahmed iz Nigerijske razvojne asocijacije za obnovljive izvore energije rekao je za BBC još 2011. godine da je zbijeni pijesak u boci skoro 20 puta jači od cigle.

Kako bi popunili praznine i napravili potpuni zid, graditelji koriste blato.

Ovakva vrsta gradnje ne samo da stvara jeftinije i održivo stanovanje, te uklanja hiljade plastičnih boca s ulica i iz okeana, već stvara i radna mjesta.

Izvlačenje plastike iz naših okeana je veliki prioritet za mnoge u ovom trenutku jer postoji zabrinutost da bi mikroplastika mogla stvoriti nešto pod nazivom "plastične padavine".

Grupa istraživača sa Univerziteta Waseda u Japanu nedavno je provela istragu o putu mikroplastike u zraku. Analizirali su vodu u oblaku s vrha planine Fudži i utvrdili da je bilo devet različitih vrsta polimera i jedna vrsta gume u česticama mikroplastike u zraku. Ovaj rezultat znači da je mikroplastika "možda postala bitna komponenta oblaka" i tim istraživača strahuje da bi to moglo značiti da mikroplastika kontaminira "gotovo sve što jedemo i pijemo putem plastičnih padavina".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.