open-navfaktor-logo
search
Krio se u Hrvatskoj
Nikola Džamonja uhapšen sedam godina nakon ranjavanja sedam gostiju kafića na Dobrinji
Tridesetčetverogodišnji Nikola Džamonja, osumnjičen za pokušaj ubistva, uhapšen je na Graničnom prijelazu Gorica, prilikom ulaska iz Hrvatske u BiH, potvrđeno je za Faktor.
30.11.2020. u 13:21
get url
text

Prema informacijama iz Granične policije BiH, državljanin BiH i Hrvatske uhapšen je u subotu, nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da za njim traga PU novi Grad Sarajevo zbog pokušaja ubistva.

- Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Gorica. Državljanin BiH i Republike Hrvatske je predat službenicima PU Novi Grad MUP-a KS - saopćeno je iz GPBiH.

Nikolu Džamonju, koji se godinama nalazio u Splitu, sarajevska policija je tražila zbog pucnjave u naselju Dobrinja u kojoj je ranjeno sedam osoba.

Pucnjava se dogodila početkom augusta 2013. godine u kafiću "Kuća", a kako se neposredno nakon ovog događaja moglo čuti, meta je bio vlasnik tog objekta Almedin Ćato, kojeg je Džamonja već jednom ranio prije ove pucnjave.

U vrijeme kada se desila pucnjava, Džamonja je već bio "u bijegu" zbog tog ranijeg okršaja, a zbog kojeg ga je Općisnki sud u Sarajevu osudio na osam mjeseci zatvora. Nakon što se nije javio na izdržavanje kazne, za njim je raspisana potjernica.

Džamonja, koji se sumnjičio da je zajedno sa još jednom nepoznatom osobom otvorio nasumičnu vatru na goste kafića, pobjegao je nakon ovog događaja iz države i sve dosad bio je nedostupan policiji.

Policija je tragala i za njegovom tadašnjom djevojkom, a sadašnjom suprugom Anelom Džamonja, koja je također pobjegla sa njim u Split.

Nikola i Anela Džamonja     FOTO: Slobodna Dalmacija

Kao povod za ovaj napad spominjao se navodni novčani dug koji je Ćato imao prema njemu.

Džamonja je prošle godine, nakon što je uhapšen u Hrvatskoj sa "škorpionom" oko vrata u kojem je bilo 19 metaka, za tamošnje medije negirao da je pucao u kafiću na Dobrinji, iako je ranije novinarima u BiH potvrdio da jeste.

- Kako osim bosanskog imam i hrvatsko državljanstvo, ja bih mirne duše odgovarao za svako ovo djelo za koje me se tereti, ali pred hrvatskim pravosuđem, gdje se mogu izvesti dokazi, a gdje se ipak ne sudi samo na osnovi pretpostavki i nagađanja kao u BiH - ispričao je prošle godine za Slobodnu Dalmaciju Džamonja.

On je kazao kako "smatra da u BiH ne bi imao pravično suđenje" i zato se skriva u Splitu, gdje živi u stanu pokojnog oca Javorka Džamonje, pripadnika HOS-a i nekadašnjeg tjelohranitelja generala Janka Bobetka.

- Rekao sam da sam sve to ja napravio, a nisam ništa. Prava je istina da je tada na Dobrinji ranjeno osam ljudi, a ne sedam. Osmi je bio sin osobe visokorangirane u bosansko-hercegovačkom zatvorskom sistemu, i to ranjavanje su svi mediji prikrili. Nisam ranio ni Emira Hodžića pred kafićem "Prego" nekoliko mjeseci prije ove pucnjave, a i to su mi natovarili - tvrdio je u hrvatskim medijima Džamonja.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo potvrđeno je za Faktor da je Džamonja jučer predat u dalju nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Iz te pravosudne institucije nam je potvrđeno da mu je određeno 24-satno zadržavanje, te da će u tom zakonskom roku biti donesena odluka o daljim mjerama protiv njega.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.