open-navfaktor-logo
search
Zagovara pauze
Njemačka ministrica Baerbock nije podržala poziv na prekid vatre u Gazi
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nije podržala pozive na prekid vatre u Gazi te je zatražila od onih koji su pozvali na prekid vatre da odgovore na pitanje kako Izrael može garantirati svoju sigurnost.
13.11.2023. u 13:45
get url
text

- Potpuno razumijem emocionalne pozive na prekid vatre u ovoj strašnoj situaciji u kojoj nedužna djeca i ljudi ne samo da užasno pate nego i umiru. Ali takvi apeli nisu dovoljni da pomognu ljudima da uistinu garantiraju sigurnost i mir. Oni koji to traže moraju odgovoriti i na pitanja poput toga koliko zahtjevan prekid vatre može garantirati sigurnost Izraela u ovoj strašnoj situaciji - poručila je Baerbock, u izjavi novinarima prije sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije (EU) u Briselu.

Skrećući pažnju na situaciju u kojoj se nalaze zarobljenici koje drži Hamas, Baerbock je dodala:

- Šta će se dogoditi s tim taocima i ko će stvarno pregovarati o tome u situaciji u kojoj pregovori vjerovatno neće spasiti ljudske živote?

Navodeći kako postoji potreba za pouzdanim humanitarnim prekidima vatre, šefica njemačke diplomatije je dodala:

- Postoji potreba za pouzdanim prekidima vatre koji nisu samo privremeni nego i regionalni. Trebaju nam pauze na kojima zapravo možemo doprijeti do djece koja bespomoćno sjede u ruševinama svojih domova u Gazi jer su njihove porodice zarobljene ispod ruševina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.