open-navfaktor-logo
search
Jačanje zračne patrole
Njemačka nudi slanje borbenih aviona u Poljsku
Njemačka je ponudila slanje borbenih aviona za pojačanje zračne patrole nad Poljskom nakon eksplozije rakete u kojoj su poginule dvije osobe, izjavio je u srijedu portparol Ministarstva odbrane Njemačke Christian Thiels.
16.11.2022. u 16:44
get url
text

- Ovo se može dogoditi sutra ako Poljska to želi - rekao je Thiels na konferenciji za novinare u Berlinu.

On je rekao da bi taj potez imao za cilj jačanje vazdušne policije sa avionima Eurofighter njemačkog ratnog zrakoplovstva.

- Mlazni avioni ne moraju da budu premješteni u Poljsku zbog toga. Patrole se mogu vršiti iz baza njemačkih zračnih snaga - rekao je Thiels, dodajući da je njemačko ratno zrakoplovstvo to već učinilo u julu.

Dodao je da će ministrica odbrane Christine Lambrecht razgovarati o ovom pitanju sa poljskim kolegom kasnije tokom dana.

Prema njegovim riječima nije poznato koliko bi njemačkih Eurofightera bilo uključeno u zračnu patrolu iznad Poljske, jer se o tome mora razgovarati sa Poljskom.

U utorak su u raketnom napadu u Poljskoj poginule dvije osobe na farmi u blizini granice s Ukrajinom, a poljski predsjednik Andrzej Duda je naglasio da nema znakova namjernog napada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.