open-navfaktor-logo
search
Smanjiti gužve
Njemačka revolucionarno mijenja sistem bolovanja, promjene na snazi od 7. decembra
Čekaonice doktorskih ordinacija sve se više pune. Ali, usred te uobičajene gužve, stiže obavijest: na snagu dolazi novi propis koji se tiče potvrde o bolovanju. Kakve promjene sada mogu očekivati pacijenti u Njemačkoj?
03.12.2023. u 13:36
get url
text

Kako pišu mediji, Njemačka od 7. decembra planira uvesti novi propis koji će promijeniti i iz temelja revolucionirati sadašnji sistem izdavanja potvrda o privremenoj nesposobnosti za rad, odnosno doznaka za bolovanje.

Riječ je o već poznatoj mjeri iz najjače faza pandemije koronavirusom: otvaranja bolovanja putem telefona, piše Fenix magazin.

Ova praksa, koja je trebala biti ukinuta nestankom COVID-a 19, sada bi se mogla trajno primjenjivati. Ovaj bi potez mogao donijeti dugoročne promjene u načinu na koji ljudi dobivaju doktorske potvrde o bolovanju, te će učiniti pristup medicinskoj podršci fleksibilnijim.

Nove propise Bundestag je trebao trajno uvesti u ljeto, ali je provedba tada odgođena. Zajednički odbor prvobitno je planirao uspostaviti smjernice do kraja januara, ali  stanje u ordinacijama zahtijeva ubrzanu implementaciju.

Kako pišu njemački mediji, telefonsko bolovanje moglo bi se naći na dnevnom redu plenarne sjednice 7. decembra.

Iz Savezne zajedničke komisije objašnjavaju da uredba stupa na snagu odmah čim bude usvojena.

Novi propis dopušta da se sve bolesti za koje se ne očekuje da će biti teške mogu potvrditi telefonom, pod uvjetom da ordinacija poznaje pacijenta i da se identitet pozivatelja može nepobitno utvrditi. To znači da se pacijenti mogu sami liječiti kod kuće kada su bolesni bez odlaska u ordinaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.