open-navfaktor-logo
search
Napeta situacija
Njemačka: Srbija mora da učini više na deeskalaciji tenzija sa Kosovom
Njemačka je u srijedu nazvala srbijansko povlačenje trupa sa granice sa Kosovom "važnim korakom", te pozvala Beograd da učini više na deeskalaciji tenzija.
04.10.2023. u 19:43
get url
text

Portparolka njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Kathrin Deschauer u Berlinu je rekla da je situacija u regionu "prilično zabrinjavajuća" nakon posljednjeg smrtonosnog nasilja na sjeveru Kosova.

- Srbija ima obavezu da nedvosmisleno pozove na odricanje od nasilja. Sve u svemu, situacija je napeta. Prvi znaci smanjenja srbijanskih trupa važan su korak ka deeskalaciji. Uprkos tome, želimo ponovo da naglasimo da se sada moraju preduzeti dalji koraci ka deeskalaciji - rekla je Deschauer.

Prema riječima Deschauer, ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock planira u četvrtak otputovati u Albaniju na razgovore sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

Baerbock će razgovarati sa kosovskim i srbijanskim kolegama na marginama sastanka u okviru takozvanog Berlinskog procesa, koji ima za cilj da promoviše približavanje država Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Portparol Ministarstva odbrane Michael Stempfle ponovio je da trenutno nema planova za povećanje broja njemačkih vojnika u NATO misiji na Kosovu, KFOR-u, kojih je trenutno 71.

Do rasta tenzija došlo je nakon sukoba 24. septembra u selu Banjska na sjeveru Kosova.

U napadu grupe naoružanih Srba 24. septembra u Banjskoj ubijen je jedan kosovski policajac, a dva su ranjena, dok su najmanje tri napadača ubijena. Odgovornost za organizaciju napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.