open-navfaktor-logo
search
Hag
Njemačka tuži Italiju zbog kompenzacija za zločine iz Drugog svjetskog rata
Njemačka je podnijela tužbu protiv Italije najvišem sudu UN-a jer Rim i dalje dozvoljava žrtvama nacističkih ratnih zločina da traže odštetu od njemačke države čak i nakon ranije presude da se takvim tvrdnjama krši međunarodno pravo.
30.04.2022. u 11:48
get url
text

U zahtjevu Njemačke Međunarodnom sudu pravde (ICJ), objavljenoj na web stranici suda u petak navečer, navodi se da Italija i dalje dozvoljava podnošenje zahtjeva za odštetu pred domaćim sudovima uprkos presudi ICJ-a iz 2012. godine da je time prekršeno pravo Berlina na imunitet prema međunarodnom pravu.

Njemačka navodi da je od presude iz 2012. godine u Italiji podneseno više od 25 novih zahtjeva za kompenzaciju protiv njemačke države za štetu proisteklu od nacističkih zločina tokom Drugog svjetskog rata. U mnogim od ovih slučajeva, sudovi su naložili Njemačkoj da plati odštetu.

Kako bi namirili tužbe u dva takva slučaja, italijanski sudovi pokušavaju da zaplijene imovinu u Rimu u vlasništvu njemačke države.

Njemačka navodi da je sada podnijela tužbu ICJ-u jer je italijanski sud poručio da će odlučiti do 25. maja da li će prisiliti prodaju zgrada, od kojih se u nekima nalaze njemačke kulturne, arheološke, historijske i obrazovne institucije.

Njemačka je zatražila od suda da preduzme takozvane privremene mjere kako bi osigurao da Italija ne prodaje imovinu na javnoj aukciji dok se razmatra njen širi slučaj oko zahtjeva za kompenzaciju. Još nije određen datum za saslušanje o privremenim mjerama, ali se ono očekuje u narednih nekoliko sedmica.

Generalno, potrebne su godine da ICJ, takođe poznat kao Svjetski sud, donese konačnu odluku u predmetima.

Spor oko zahtjeva za odštetu u Drugom svjetskom ratu počeo je 2008. godine kada je najviši italijanski sud presudio da Njemačka treba isplatiti oko milion eura porodicama devet osoba koje su među 203 ubijene od strane njemačke vojske u Civiteli u Toskani 1944. godine.

Uslijedio je niz sličnih zahtjeva za kompenzaciju.

Njemačka je tvrdila da je već kompenzirala nepravde u Drugom svjetskom ratu u opsežnim mirovnim sporazumima i sporazumima o reparacijama s pogođenim zemljama, isplativši milijarde eura otkako je rat završio porazom nacističkog režima 1945. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.