open-navfaktor-logo
search
Novi podaci
Njemačka: U trećem kvartalu 2019. počinjeno 187 islamofobičnih napada
Prema najnovijim podacima njemačke vlade, u toj zemlji je u trećem kvartalu ove godine počinjeno ukupno 187 zločina motiviranih islamofobijom prilikom čega je povrijeđeno osam osoba
14.12.2019. u 14:08
get url
text

U trećem kvartalu 2019. godine u Njemačkoj je počinjeno 187 islamofobičnih napada.

Prema najnovijim podacima njemačke vlade, u toj zemlji je u trećem kvartalu ove godine počinjeno ukupno 187 zločina motiviranih islamofobijom prilikom čega je povrijeđeno osam osoba.

Policija je u istom periodu zbog umiješanosti u napade uhapsila osam osoba, od čega šest u pokrajini Hessen.

U ovom periodu su izvedeni islamofobični napadi na ukupno 25 džamija ili drugih muslimanskih vjerskih objekata.

Iz njemačke vlade su naveli da ovi podaci nisu konačni te da bi broj napada mogao biti i veći, dodavanjem novih podataka.

U drugom kvartalu ove godine u Njemačkoj su počinjena ukupno 222 zločina motivirana islamofobijom, a u prva tri mjeseca 188.

Predsjednik Islamskog vijeća Njemačke Burhan Kesici je za AA kazao da je posljednjih godina zabilježen porast islamofobije i mržnje prema muslimanima u Njemačkoj kao i da je sve više napada na džamije i muslimane.

Istakao je da problem predstavlja i činjenica da mnoge muslimanske žrtve policiji uopće ne prijavljaju napade i incidente.

- Svaki islamofobični napad treba prijaviti policiji. Ovo je vrlo važno kako bi se pokazalo da je islamofobija ozbiljan problem u Njemačkoj - kazao je Kesici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.