open-navfaktor-logo
search
Loši pokazatelji
Njemačka ušla u recesiju
Njemačka ekonomija blago se smanjila u prvom tromjesečju i kliznula u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na ličnu potrošnju.
25.05.2023. u 22:46
get url
text

Sezonski i cjenovno prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada se smanjio za 0,5 posto, pokazuju nove procjene Destatisa.

Prva procjena pokazivala je stagnaciju aktivnosti na početku godine. U odnosu na prvo lanjsko tromjesečje BDP se u prva tri ovogodišnja mjeseca smanjio za 0,5 posto. Dosadašnja Destatisova procjena pokazivala je 0,1-postotni pad aktivnosti.

- Nakon što je BDP kliznuo u negativno područje već krajem 2022. godine, njemačka ekonomija zabilježila je dva negativna kvartala zaredom - rekla je predsjednica Destatisa Ruth Brand. Ako se ekonomija smanji dva kvartala zaredom, ekonomisti govore o tehničkoj recesiji, podsjeća agencija dpa.

VEZANI TEKST - Simić: Očekivana recesija u Njemačkoj će utjecati na potražnju, a samim tim i na bh. izvoz

Novi podaci pokazuju da se osobna potrošnja smanjila se za 1,2 posto u odnosu na kraj 2022. kada je potonula za 1,7 posto. Kućanstva su u prva tri ovogodišnja mjeseca manje trošila na hranu i piće, odjeću i obuću i na namještaj, ističu statističari.

Iako je rast cijena u posljednje vrijeme usporio, aprilska stopa inflacije od 7,2 posto još je uvijek visoka. Pozitivni impulsi bila su bruto ulaganja kompanija i izvoz koji su u odnosu na prethodna tri mjeseca porasli za 3,0 posto odnosno za 0,4 posto.

Porasla su ulaganja u građevinskom sektoru, zbog povoljnih vremenskih prilika, i ulaganja poduzeća u opremu poput strojeva, uređaja i vozila.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska komisija očekuju da će njemačka ekonomija više-manje stagnirati u ovoj godini, Njemačka vlada prognozira rast aktivnosti za 0,4 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.