open-navfaktor-logo
search
Jasan stav
Njemačka vlada osudila provokacije usmjerene na svetu knjigu Kur'an
Njemačka vlada je osudila provokacije usmjerene na muslimansku svetu knjigu Kur'an i navela da je njen stav o ovim postupcima vrlo jasan, javlja Anadolija.
16.08.2023. u 21:40
get url
text

Zamjenica portparola njemačke vlade Christiane Hoffmann na konferenciji za novinare održanoj u Berlinu odgovorila je i na pitanje dopisnika Anadolije u vezi sa sutrašnjim susretom njemačkog kancelara Olafa Scholza sa danskom premijerkom Mette Frederiksen te pitanju provokacija usmjerenih protiv Kur'ana u Danskoj.

Hoffmann ipak nije mogla kazati da li će se na dnevnom redu sastanka Scholza i Frederiksen naći i pitanje spaljivanja primjeraka Kur'ana.

- Ne mogu unaprijed kazati o čemu će se konkretno razgovarati na sastanku, ali stav njemačke vlade o spaljivanju svete knjige Kur'ana je jasan. Smatramo to nepoštivanjem i neprikladnim - rekla je.

Istakla je da se ovakvim provokacijama "žele izazvati podjele".

- Protivimo se tome i to osuđujemo - kazala je Hoffmann.

Potom je postavljeno pitanje kako neki tvrde da čin spaljivanja Kur'ana u Danskoj spada u okvire slobode misli i da li se njemačka vlada slaže s time kao i da li bi se slobodom izražavanja smatralo i to da su druge svete knjige poput Tore bile mete napada u evropskim državama.

- Ne mogu komentarisati ono što je rečeno u Danskoj. Naravno, za nas je sloboda izražavanja veoma važna vrijednost. Međutim, po nama govor mržnje ili iskazivanje mržnje ne potpada pod to - rekla je Hoffmann.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.