open-navfaktor-logo
search
Brojne kritike
Njemački Freiburg zabranio meso u vrtićima i osnovnim školama
Od 11. septembra djeca u vrtićima i osnovnim školama u Freiburgu u Njemačkoj više neće ručati špagete bolonjez, mesni odrezak i currywurst. Umjesto toga, svi će dobivati isključivo vegansku hranu.
12.09.2023. u 20:10
get url
text

Odluku o izbacivanju mesa iz vrtića i škola donijelo je lokalno vijeće Freiburga u oktobru prošle godine. Većina političara Zelene ljevice (Grün links) glasala je za zabranu mesa jer je, kako su utvrdili, prehrana bez mesa zdravija. Djeca se sada moraju prilagoditi na novu prehranu jer vrtići i osnovne škole imaju samo standardni vegetarijanski jelovnik, piše Fenix Magazin.

Prema pisanju lokalnih medija, odluka je izazvala brojne kritike roditelja koji se pitaju koliko je bezmesna prehrana dobra za djecu koja rastu i razvijaju se.

Stručnjaci kažu da je važno da roditelji prepoznaju da djeca imaju drugačije potrebe za hranom od odraslih.

Meso je važan izvor željeza i cinka. Ako se djeca hrane vegetarijanski, roditelji trebaju zamijeniti dio ribe, mesa ili kobasica jajima i mahunarkama poput leće, graha ili slanutka ili cjelovitim žitaricama. Oni ne samo da osiguravaju visokokvalitetne proteine, već i željezo biljnog porijekla.

Međutim, budući da je naše tijelo manje sposobno iskoristiti željezo od željeza životinjskog porijekla, pravilna kombinacija namirnica važna je za sprječavanje nedostatka željeza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.