open-navfaktor-logo
search
Nema oprosta
Njemački sud osudio 93-godišnjaka za zločine iz nacističke ere u logoru u Poljskoj
Sud u Hamburgu u četvrtak je osudio 93-godišnjeg Nijemca zbog pomaganja u ubistvu 5.232 zatvorenika, od kojih su većina bili Jevreji, u nacističkom koncentracionom logoru u Drugom svjetskom ratu i izrekao mu je dvogodišnju uslovnu kaznu zatvora, u jednom od posljednjih sudskih procesa zbog zločina iz nacističke ere.
23.07.2020. u 17:07
get url
text

Ulazeći u sudnicu u invalidskim kolicima i krijući lice plavom fasciklom, Bruno D. priznao je da je bio SS stražar u koncentracionom logoru Stutthof u blizini Gdanjska u tada okupiranoj Poljskoj, ali je kazao da njegovo prisustvo u logoru ne povlači krivicu.

To nije uvjerilo sud u Hamburgu, koji ga je danas proglasio krivim za umiješanost u masovna ubistva od augusta 1944. do aprila 1945.  godine.         

-  Kako ste se mogli navići na takav užas? – upitala je sutkinja Anne Meier-Goering dok je čitala presudu.

Oko 65.000 ljudi, među kojima su brojni Jevreji, ubijeno je ili preminulo u Stutthofu, navodi se na websiteu muzeja nekadašnjeg konclogora.  Tužioci tvrde da su mnogi od njih ubijeni hicima u glavu ili su ugušeni smrotnosnim plinom Ciklon B u gasnim komorama.

Pošto je Bruno D. imao samo 17 ili 18 godina u vrijeme tih zločina, njemu je suđeno na sudu za mlade i ročišta su bila ograničena na dva do tri sta dnevno zbog njegovog lošeg zdravlja. Tužioci su saopćili da su zatražili trogodišnju kaznu zatvora, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.