open-navfaktor-logo
search
Žalbe građana
Njujorška policija upozorena zbog lošeg ophođenja prema maloljetnicima iz manjinskih zajednica
Odbor za razmatranje žalbi građana pri Policijskoj upravi New York (NYPD) upozorio je da većina prijava za grubo ophođenje policajaca prema djeci čine prijave povezane za maloljetnicima iz afroameričkih i latinskih zajednica.
08.06.2020. u 10:59
get url
text

U izvještaju o građanskim pritužbama na ophođenje policije prema maloljetnicima se navodi da se više od dvije trećine tih prijava odnose na afroameričke maloljetnike i djecu latinoameričkih imigranata.

Dalje se navodi kako policija najčešće grubo intervenira protiv maloljetnika iz manjinskih zajednica koji se igraju u parku, nose torbe na leđima, trče ulicom i prelaze ulicu na crvenom svjetlu na semaforu.

Direktor Odbora za razmatranje žalbi građana Fred Davie poručio je da loše ophođenje prema djeci predstavlja neprihvatljiv čin.

- Neophodno je da službenici NYPD-ja revidiraju svoje ophođenje prema mladima, da ne budu pristrasni pri provođenju zakona i da se disciplinski procesuiraju svi odgovorni za neprimjereno ponašanje u službi - kazao je Dacie.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su skoro dvije sedmice poprište masovnih antirasističkih protesta koji su eruptirali nakon brutalnog hapšenja koje je dovelo do smrti tamnoputog Georgea Floyda u Minneapolisu. Snimak grubog policijskog hapšenja zgrozio je cijelu svjetsku javnost, a prvooptuženi policajac se tereti za ubistvo drugog stepena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.