open-navfaktor-logo
search
Ukrajina
Norvežani detektirali signal u 2.54 sati, a onda je upraćen poziv o rušenju brane: "Naši momci su to učinili..."
Sve je više dokaza da je brana Nova Kahovka srušena eksplozivom.
09.06.2023. u 21:47
get url
text

Objavljeni seizmički podaci pokazali su da je zabilježeno podrhtavanje tla u utorak rano ujutro, piše The Guardian.

Norveška seizmička služba "Norsar" objavila je kako su signali s regionalne stanice u Rumuniji ukazali na eksploziju u 2.54 sati, ali nisu naveli koga smatraju odgovornim.

The New York Times citirao je dužnosnika administracije Joea Bidena koji je kazao kako su sateliti također detektirali eksploziju na brani netom prije nego što se srušila, ali također je naglasio da američki obavještajci nisu donijeli konačan zaključak ko je izazvao eksploziju i šta se tačno dogodilo.

Ukrajinska vlada je kazala kako je infrastruktura na vrhu brane u trenutku eksplozije bila pod ruskom kontrolom.

Stručnjaci za eksploziv rekli su kako bi branu bilo puno lakše srušiti pomoću eksploziva postavljenog na branu, nego gađanjem izdaleka.

Jutros je ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila da je presrela telefonski poziv koji dokazuje da su Rusi odgovorni za rušenje brane.

Na Telegramu su objavili video od 90 sekundi između "dvojice okupatora", naziv koji Ukrajinci koriste za ruske vojnike.

Dvojica muškaraca razgovarala su o rušenju brane, a kad je jedan rekao da su branu raznijeli Ukrajinci, drugi ga je ispravio i kazao: "ne, naši momci su to učinili. Tamo su naši saboteri. Željeli su izazvati strah. Nije sve pošlo prema planu, nego je bilo i više od planiranog".

VEZANI TEKST - Voda se digla na 11 metara, plutaju mine, posljedice bi mogle biti razmjera poput Černobila

Autentičnost ovog razgovora ne može se potvrditi. SBU nije identificirao sudionike razgovora, niti je kazao gdje se i kada razgovor održao, a kako je snimak sada predmet kriminalnog istraživanja, više ne smiju ni reći.

Volodimir Zelenski održao je online sastanak s ekološkim aktivistima diljem svijeta kako bi oformio grupu stručnjaka koji bi pomogli u oporavku od velike ekološke katastrofe koju je prouzrokovalo rušenje brane.

- U opasnosti su deseci hiljada ptica i najmanje 20.000 divljih životinja. Rezervoar Kahovka je postao groblje za milione živih bića - rekao je Zelenski.

Dodao je i kako će to postati globalni problem kad kontaminirane vode iz rezervoara stignu do Crnog mora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.