open-navfaktor-logo
search
FIPA u Kini
Nova era u direktnim stranim investicijama
Konferencija je bila fokusirana na osnaživanje i unapređenje kapaciteta agencija za strana ulaganja i njihovog korporativnog razvoja
11.09.2018. u 20:04
get url
text

PREPORUKA VLADAMA: POBOLJŠATI USLOVE ZA INVESTIRANJE

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić  učestvovao je na 23. godišnjoj Svjetskoj investicijskoj konferenciji (WIC18), održanoj u Xiamenu, Kina.

Godišnja konferencija održana pod temom "Nova era u direktnim stranim investicijama" okupila je više od stotinu vodećih državnih agencija za promociju investicija (IPA), globalnih lidera i stručnjaka u oblasti stranih direktnih investicija (SDI), lidera međunarodnih organizacija, šefova finansijskih institucija, vodećih političkih ličnosti, predstavnika privatnog sektora, istaknutih ekonomista, globalnih kompanija i istraživača iz više od 60 zemalja širom sveta. Ovo je vodeći događaj Svjetske asocijacije agencija za promociju investicija (WAIPA) kojoj su domaćini bili CIFIT (Kineski internacionalni sajam za investicije i trgovinu), Agencija za promociju investicija u Kini (CIPA) i  Internacionalni Konferencijski Center Kine Xiamen.

Konferencija je bila fokusirana na osnaživanje i unapređenje kapaciteta agencija za strana ulaganja i njihovog korporativnog razvoja uz podršku međunarodnih tijela u globalnoj zajednici.

Naglašeno je da su strane direktne investicije od vitalnog značaja za održavanje i jačanje ekonomskog rasta svih država, a naročito država u razvoju. Direktne strane investicije podstiču tehnološke inovacije, prenos znanja, doprinose stvaranju novih radnih mesta i stvaraju nove proizvodne kapacitete u globalnoj ekonomiji.

Svi učesnici konferencije su se složili da je za privlačenje stranih investicija najvažniji rad na unapređenju poslovnog  ambijenta pa je preporuka skupa vladama svih država  da olakšaju uslove investiranja, a takođe da otvaraju što više  poslovnih i slobodnih zona za strane investitore.

Agencije su jednoglasno zaključile da se mora pojačati postinvesticiona podrška postojećim investitorima, jer oni značajno doprinose i dolasku novih investitora.

Učestvujući na konferenciji, Milinić se susreo s velikim brojem stranih investitora s kojima je razgovarao o mogućnostima ulaganja u BiH i potencijalima koje Bosna i Hercegovina može ponuditi investitorima. Također, održani su sastanci i s nekoliko vodećih kineskih kompanija s kojima je dogovorena posjeta BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.