open-navfaktor-logo
search
Borba za jezik
Nova Kasaba: Pet učenika zbog teške materijalne situacije prekida školovanje
Djeca Bošnjaka u Konjević Polju na nastavu će krenuti 1. septembra. Njih 63, koji su učenici od prvog do petog razreda, i ove godine će se družiti na časovima u Edukativnom centru u Novoj Kasabi. Ostali, njih 72, koji su učenici šestog do devetog razreda, nastavu će pratiti online.  
24.08.2020. u 18:19
get url
text

Vehid Dedić, predsjednik Vijeća roditelja, pet mališana zbog teške ekonomske situacije neće biti u mogućnosti nastaviti svoje školovanje, kazao je za Preporod.info.  

- Žalosno, ali istinito je da imamo porodice čiji roditelji nisu u mogućnosti svojoj djeci platiti čak ni osnovno obrazovanje do petog razreda -  kaže Dedić.  

On podsjeća da su roditelji i djeca u Republici Srpskoj (RS) ustrajni u tome da nastavu pohađaju na bosanskom jeziku, a ne ćirilici.

Inače, samo u dvije improvizovane škole izvodi se nastava na bosanskom jeziku u bh. entitetu Republika Srpska  - Nova Kasaba i Vrbanjci.

U svim drugim školama djeci Bošnjaka povratnika u RS oduzima se pravo da uče bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, a njihov maternji jezik institucije RS nazivaju "bošnjačkim jezikom". 

- Nažalost, u 21 vijeku mi se borimo za naš jezik. Ta borba traje sedam godina. Do sada smo ispratili 135 učenika, od kojih je 130 nastavilo svoje školovanje u nekoj od srednjih škola širom naše države BiH - pojašnjava Dedić.  

Ističe da u Edukativnom centru u Novoj Kasabi sva djeca pohađaju vjeronauku. Navodi da im je problem što svim đacima još uvijek nisu uspjeli osigurati određen broj tableta, kako bi mogli pratiti nastavu online.  

- Prošle godine uspjeli smo osigurati oko 50 tableta uz pomoć ministra za obrazovanje u Kantonu Sarajeva kao i Nihade Čolić, koja radi u Ministaarstvu, i direktora OŠ  "Malta" Asmira Hasičića. Bitno je napomenuti da djeca i ove godine imaju osiguran prijevoz, zahvaljujući Edinu Ramiću, koji je kao čovjek i kao ministar u Ministarstvu za izbjegle i raseljene osobe u Federaciji BiH stao uz nas da bar jednu brigu skine sa vrata Savjetu roditelja - kaže Dedić. 

Ocijenio je neadekvatnom reakciju visokog predstavnika međunarodne zajednice, ali i Misije OSCE, iako im je u mandatu provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- I od Ustavnog suda očekujem da konačno donese presudu, jer su Ustavom i Konvencijom zagarantovana sva prava sgrađanima u BiH, nebitno kojoj nacionalnoj ili vjerskoj skupini pripadaju, a posebno prava svakog djeteta - poručio je Dedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.