open-navfaktor-logo
search
Pakistan
Nova kazna za Imrana Khana - 14 godina zatvora zbog korupcije
Bivši pakistanski premijer Imran Khan i njegova supruga osuđeni su u srijedu na 14 godina zatvora zbog korupcije, rekli su njegov advokat i zatvorski zvaničnici, dan nakon što je drugi specijalni sud osudio Khana za odavanje državnih tajni i izrekao mu kaznu od 10 godina zatvora.
31.01.2024. u 08:07
get url
text

Posljednja presuda je Khanova treća od 2022. godine kada je svrgnut s vlasti.

Khan i njegova supruga optuženi su u najnovijem slučaju za zadržavanje i prodaju državnih poklona kada je bivši premijer bio na vlasti.

Sud je također diskvalifikovao Khana za obavljanje bilo koje javne funkcije na više godina, uoči pakistanskih parlamentarnih izbora 8. februara. Khanov advokat Babar Awan rekao je da je bivši premijer osuđen u tolikoj žurbi da sudija nije čekao dolazak njegovog pravnog tima.

Rekao je da su povrijeđena Khanova osnovna ljudska i temeljna prava, te da će posljednja osuda i kazna biti osporeni na višim sudovima.

- Čini se da je sudija žurio da objavi presudu - rekao je on.

VEZANI TEKST - Bivši pakistanski premijer Imran Khan osuđen na deset godina zatvora

Zulfiqar Bukhari, glavni glasnogovornik Khanove pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf, ili PTI, također je potvrdio osudu i kaznu.

Najnoviji razvoj događaja uslijedio je tri sedmice nakon što su Khan i njegova supruga Bushra Bibi optuženi za korupciju za zadržavanje državnih poklona, ​​uključujući nakit i satove od vlade Saudijske Arabije, saopćile su vlasti.

Najnovija sudska odluka bila je još jedan udarac za Khana. On i Bibi su se izjasnili da nisu krivi kada su optužnice pročitane na sudu u zatvoru u garnizonskom gradu Rawalpindiju ranije ovog mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.